Cele 27 de țări ale Uniunii Europene au rezervat peste 10.000 de paturi de spital pentru ucraineni, iar Franța ar putea primi primii pacienți „până la sfârșitul săptămânii”, au anunțat marți comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, și ministrul francez Olivier Véran, potrivit AFP.

Stella KyriakidesFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ne asigurăm că rezervăm peste 10.000 de paturi în spitalele din statele membre pentru a transfera pacienții care așteaptă tratament acolo”, a declarat Kyriakides într-o conferință de presă.

„Aceasta include paturi pentru pacienții pediatrici, pentru nou-născuții prematuri și mamele acestora, pentru pacienții cu cancer, pacienții cu arsuri severe și pacienții de terapie intensivă”, a adăugat ea.

Pentru a gestiona transferul ucrainenilor care fug de război către spitalele europene, la granițele dintre UE și Ucraina vor fi înființate „health hubs” - puncte de control pentru starea de sănătate a pacienților.

Comisia Europeană a menționat aceste măsuri săptămâna trecută.

Deja, „primii pacienţi pediatrici au fost transferaţi săptămâna aceasta din Polonia în Italia”, a spus Kyriakides, care se aşteaptă la „mai multe transferuri”.

De la începutul crizei, Italia a primit zeci de copii ucraineni bolnavi, inclusiv cel puțin 24 în Lombardia și 13 în Piemont, potrivit autorităților locale.

În Franța, primii pacienți din Ucraina ar putea ajunge „până la sfârșitul săptămânii”, în funcție de nevoi, a spus Véran.

Trimiterea personalului medical și de asistentă medicală în țările de frontieră nu este însă planificată deoarece cei 27 „nu au avut nicio solicitare” în acest sens.

Pentru a „reduce presiunea spitalelor la frontiere”, Véran a amintit că UE trimite medicamente și echipamente medicale, dar nu a exclus „desfășurarea” sau „construirea de spitale temporare”.