SUA rămâne în contact regulat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski printr-un telefon prin satelit, securizat, pe care Statele Unite l-au oferit guvernului ucrainean luna trecută înainte de invazie, potrivit unui oficial american familiarizat cu problema, citat de CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anterior, cele mai sigure comunicații dintre ucraineni și oficialii americani treceau prin ambasada de la Kiev, au declarat doi oficiali americani. Când SUA se pregătea să evacueze ambasada și pe măsură ce temerile cu privire la invazia rusă au crescut, SUA au trimis telefonul care este acum folosit de omologii lor ucraineni.

Telefonul securizat îi permite lui Zelenski să rămână în contact cu SUA în timp ce este mobil, a adăugat oficialul.

Zelenski a precizat că intenționează să rămână în țară și în prezent se mută în mai multe locații din Kiev care sunt protejate de serviciile de securitate, a raportat CNN.

Anterior, Zelenski a filmat mesaje video cu el vorbind în fața monumentelor sau a altor clădiri recunoscute, dar discursul său de marți în Parlamentul European a fost ținut printr-un flux video dintr-o cameră nedescriptivă decorată doar cu steagul ucrainean.

SUA au furnizat un telefon similar prin satelit ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, a spus oficialul. Telefoanele necesită electricitate, dar pot funcționa cu alimentare de la un generator sau cu energie de la o mașină, dacă este necesar.

Zelenski și președintele american Joe Biden au vorbit chiar marți, potrivit Casei Albe.