SUA dețin informații că trupele ruse au primit undă verde să invadeze Ucraina, în timp ce comandații făc planuri specifice privind manevre pe câmpul de luptă, scrie CBS News.

exercitii militare comune Rusia-BelarusFoto: Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia

„Serviciul de informații [SUA] spune că trupele ruse au primit de fapt ordine de a începe invazia”, a spus corespondentul pentru securitate națională CBS News, David Martin.

„Așadar, nu numai că se deplasează din ce în ce mai aproape de graniță și de aceste poziții de atac, ci și comandanții de la sol fac planuri specifice pentru modul în care ar manevra în sectorul lor de luptă. Ei fac tot ce ar face comandanții americani odată ce au primit ordinul de a înainta”, a spus el.

După săptămâni la rând în care a avertizat că o invazie rusă a Ucrainei este iminentă, președintele american Joe

Biden a declarat vineri reporterilor că este „convins” că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina și a spus că SUA consideră că forțele ruse intenționează să atace în „zilele următoare”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus, duminică, că tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, inclusiv anunțul extinderii exercițiilor militare de către Rusia și Belarus, sugerează că suntem în pragul unei invazii rusești în Ucraina, relatează Reuters.

Vorbind la emisiunea State of the Union de la postul CNN, Blinken a adăugat însă că Statele Unite s-au angajat până în ultimul moment să folosească orice ocazie pentru a vedea dacă diplomația îl poate descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să continue o invazie.

Secretarul american al SUA a spus că diplomația este posibilă „până când tancurile sunt efectiv în mișcare”, iar Biden este gata să-l întâlnească pe Putin „oricand, indiferent de format”.

Dovezile sugerează că Rusia pregătește ”cel mai mare război în Europa de la 1945”, a declarat premierul britanic Boris Johnson într-un interviu pentru BBC.

El a adăugat că ”toate semnele indică faptul că, într-un anumit fel, planul a fost deja demarat”.

Boris Johnson a invocat datele serviciilor de informații care arată că Rusia ar intenționa să invadeze Ucraina, fiind vizată inclusiv capitala Kiev.

”Lumea trebuie să înțeleagă costul uriaș de vieți oamenești pe care l-ar avea o astfel de acțiune”, a mai avertizat Boris Johnson.

Occidentul îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că a adunat 150.000 de militari la granițele cu Ucraina în ultimele săptămâni și că plănuiește o invazie, ceea ce Rusia neagă, acuzând în schimb Ucraina că a încălcat acordurile internaționale.

Președinții Emmanuel Macron și Vladimir Putin au fost de acord duminică, în cadrul unei convorbiri telefonice, cu privire la necesitatea intensificării eforturilor diplomatice, dar cei doi lideri nu au fost de acord cu privire la cine este responsabil pentru tensiunile din estul Ucrainei.

„Au fost exprimate îngrijorări serioase cu privire la deteriorarea bruscă a situației pe linia de contact din Donbass”, a spus Kremlinul într-un comunicat, adăugând că Putin „a remarcat că provocările forțelor de securitate ucrainene au fost la originea escaladării” .