Președintele american Joe Biden a declarat vineri că este convins că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina și, deși mai este loc pentru diplomație, se aștepta ca Rusia să intre în Ucraina în zilele următoare, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times

„Avem motive să credem că forțele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina în săptămâna viitoare, în zilele următoare”, a spus Biden, adăugând că Statele Unite cred că Rusia va viza capitala Ucrainei, Kiev.

Președintele american Joe Biden a spus că a existat o creștere a dezinformarii ruse care ar putea fi folosită ca pretext pentru o invazie în Ucraina, relateazăCNN.

Vorbind la Casa Albă, Biden a spus că informațiile transmise publicului rus că Ucraina intenționează să lanseze un atac în Donbas, regiunea controlată de separatiști, nu este susținută dovezi. El a spus că aceste afirmații sfidează logica.

Potrivit lui Biden infromații nefondate că Ucraina ar intenționa să lanseze un atac în Donbas se încadrează în scenariul în care Rusia cere un pretext pentru a invada fosta țară sovietică.

El a spus că SUA au înregistrat o creștere a încălcărilor încetării focului în estul Ucrainei.

Comentariile sale au venit după o conferință telefonică cu liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, Uniunea Europeană și NATO, a spus Casa Albă.

Liderii s-au angajat să continue să urmeze calea diplomației, în timp ce se pregătesc să impună Rusiei costuri economice rapide și coordonate în cazul în care ar alege un nou conflict.

Ei au discutat, de asemenea, despre eforturile de a asigura apărarea și securitatea flancului estic al NATO, a spus Casa Albă.