Temerile cu privire la o intervenție militară rusă în Ucraina s-au accentuat și mai mult vineri odată cu multiplicarea ciocnirilor dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene, care au determinat autoritățile secesioniste să dispună evacuarea civililor. Cu toate acestea, potrivit Statelor Unite aceste ciocniri nu sunt altceva decât „provocări” ale rușilor pentru a justifica un atac asupra Ucrainei. Liderii aliați NATO s-au angajat să continue să urmeze calea diplomației, în timp ce se pregătesc să impună Rusiei sancțiuni rapide și coordonate în cazul în care ar alege un nou conflict și au discutat despre eforturile de a asigura securitatea flancului estic.

Mașină militară afectată de o explozie în estul separatist din UcrainaFoto: Nikolai Trishin / TASS / Profimedia

Evoluția crizei din Ucraina, LIVETEXT

00.35: Imaginile din satelit arată activitate militară în mai multe locații din Belarus, Crimeea și Rusia de Vest, lângă granița cu Ucraina, a declarat vineri compania de tehnologie spațială din SUA, Maxar.

00.30:Președintele american Joe Biden a declarat vineri că este convins că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina și, deși mai este loc pentru diplomație, se aștepta ca Rusia să intre în Ucraina în zilele următoare, relatează Reuters.

„Avem motive să credem că forțele ruse plănuiesc și intenționează să atace Ucraina în săptămâna viitoare, în zilele următoare”, a spus Biden, adăugând că Statele Unite cred că Rusia va viza capitala Ucrainei, Kiev.

00.00: Peședintele României, Klaus Iohannis, care a participat la conferința telefonică organizată de președintele SUA, Joe Biden, a spus că ”trebuie să ne arătăm unitatea și să continuăm să consolidăm și mai mult apărarea NATO pe Flancul Estic”.

Secretarul general al NATO, Jens Toltenberg, și-a informat colegii cu privire la eforturile NATO de a continua dialogul cu Rusia și de a oferi asigurări Aliaților.

Participanții au subliniat că consolidarea militară a Rusiei în și în jurul Ucrainei continuă, în ciuda faptului că Moscova susține că a început o retragere a trupelor.

De asemenea, aliații și-au reiterat apelul lor ferm către Rusia de a rezolva această criză prin diplomație și dialog, subliniind totodată sprijinul lor pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

23.48: O a doua explozie a lovit orașul Luhansk din regiunea controlată de separatiști din estul Ucrainei, a raportat agenția de presă rusă TASS, citând autoritățile locale din autoproclamata republică, relatează Reuters.

Explozia a avut loc la aproximativ 40 de minute după ce au apărut informații despre o explozie la o conductă de gaze în apropiere de Luhansk, potrivit agenției de presă ruse Interfax.

23.37: Explozie urmată de incendiu la o conductă de gaze din Luhansk

23.11: VIDEO 10.000 de ruble pentru fiecare refugiat care sosește din Donbas în Rusia / Unde ar urma să fie cazați evacuații

22.50: Pe rețelele de socializare circulă informații cum că cele două videoclipuri ale liderilor separatiști Denis Puşilin și Leonid Pasechnik, în care fac apel să evacueze Donbasul din cauza unei ”ofensive ucrainene” au fost înregistrate pe 16 februarie cu o zi înainte ca Rusia să înceapă bombardarea grădinițelor și școlilor. Cel puțin așa ar ar arăta metadatele Telegram.

”A fost plăuit în avans”, scrie jurnalistul Oleksiy Sorokin, de la Kyiv Independent.

22.15: Serviciile de informații militare ale Ucrainei au transmis vineri pe Twitter că au informații că au fost instalate mine într-o serie de infrastructuri sociale din Donețk, controlat de separatiști, de către forțele speciale ruse, relatează Reuters.

21.35: Ministerul de Externe al Marii Britanii a anunțat vineri că ambasada țării din Ucraina se mută din capitala Kiev și le-a spus cetățenilor britanici să părăsească țara în timp ce mijloacele comerciale de călătorie sunt încă disponibile.

Biroul ambasadei din Kiev se mută temporar, iar personalul operează dintr-un birou al ambasadei din orașul Liov, a spus ministerul.

MAE britanic sfătuiește toți cetățenii britanici din Ucraina să părăsească țara acum cât mai sunt disponibile zboruri comerciale

21.07: Primele autobuze care transportă persoane evacuate din regiunile controlate de separatiștii din estul Ucrainei au sosit vineri seara în regiunea Rostov, în Rusia, a informat agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

Autoproclamata Republică Populară Donețk a anunțat, vineri, o evacuare în masă a locuitorilor regiunii în Rusia, după o creștere a numărului bombardamentelor.

Forțele separatiste și forțele guvernamentale ucrainene au dat vina reciproc pentru creșterea tensiunilor.

Și autoproclamata Republică Populară Luhansk a spus vineri că își va evacua cetățenii.

20.48: Înalt oficialul de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat vineri Rusia că a înscenat provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că Ucraina va continua să aleagă modalități pașnice de a dezamorsa criza.

Într-un briefing comun, ministrul integrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereșciuk, a declarat că Rusia încearcă să forțeze Ucraina să facă concesii.

Danilov a spus că Ucraina nu intenționează să elibereze teritoriile deținute de separatiști prin forță, adăugând că este puțin probabilă o invazie rusă la scară largă a Ucrainei.

20.35: Autoritățile autoproclamata Republică Donețk au refuzat să participe la întâlnirea cu autoritățile ucrainene, scrie Interfax, potrivit Reuters.

Autoritățile separatiste din estul Ucrainei au declarat vineri că nu văd niciun rost în a accepta să poarte discuții de urgență cu guvernul ucrainean după o creștere a numărului de bombardamente între cele două părți, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Separat, agenția de presă RIA a citat autoproclamata Republică Populară Donețk spunând că ar fi de acord cu astfel de discuții doar dacă ar exista propuneri specifice de discutat.

20.07 Separatiștii din estul Ucrainei spun că intenționează să evacueze 700.000 de oameni

20.02 Mai mulți străini au ales să rămână în Ucraina în ciuda amenințării unui atac rusesc / Trei povești

19.45: Guvernul SUA a calificat vineri anunțul evacuărilor spre Rusia a civililor din estul Ucrainei drept o manevră ”cinică” și vede în aceasta pregătirea unui atac militar condus de Moscova, relatează AFP.

„Este cinic și crud să folosim ființele umane ca pioni pentru a distrage atenția lumii de la faptul că Rusia își adună trupe pentru atac”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Astfel de anunţuri constituie noi încercări de a ascunde, prin minciuni şi dezinformare, faptul că Rusia este agresorul în acest conflict”, a adăugat el.

19.35: Scenariul cel mai probabil pentru un atac rusesc asupra Ucrainei nu este o invazie propriu-zisă, ci mai degrabă o operațiune False flag (operațiuni sub acoperire, care sunt concepute pentru a induce în eroare publicul) sau o lovitură de stat, a declarat vineri ministrul german de externe Annalena Baerbock, relatează Reuters.

„Scenariul unei invazii complete ar putea fi posibil, dar nu sunt sigură că acesta este cu adevărat cel mai probabil scenariu”, a spus ea la Conferința de Securitate de la München.

„Mi-ar fi mai teamă că scenariul cel mai probabil este o (operatiune) False flag sau o lovitură de stat sau și alte lucruri de genul... dacă toată electricitatea va cădea aici, la acest hotel, am înnebuni cu toții și am înnebuni complet,” a adăugat ea, făcând aparent aluzie la un atac cibernetic sau un atac asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

19.20:VIDEO Mașina aruncată în aer lângă clădirea guvernului separatist ar aparține șefului miliției din Donețk

18.45: Estonia a livrat vineri arme antitanc Javelin Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării din Estonia.

18.40: Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, s-a adresat locuitorilor din regiunile ocupate temporar din regiunile Donețk și Lugansk din cauza agravării situației din Donbas. El a menționat că separatiștii folosesc populația civilă pentru a escalada conflictul, scrie Unian.

„Militanții susținuți de Rusia continuă să agraveze situația, inducând în mod deliberat în eroare locuitorii teritoriilor ocupate temporar. Declarațiile liderilor administrațiilor de ocupație despre presupusa ofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei și scenariile de utilizare a forței pentru eliberarea teritoriile ocupate temporar nu corespund cu realitatea. Informațiile pe care le-am furnizat sunt confirmate de OSCE", a spus Zalujni.

18.30: Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va vorbi din nou despre criza cu Rusia din jurul Ucrainei vineri, la ora 16:00 (21:00 GMT), în timp ce tensiunile au atins apogeul, a anunțat Casa Albă, relatează AFP.

El va face un bilanț despre „eforturile” diplomatice și despre „desfășurarea de trupe militare de către Rusia la granița cu Ucraina”, potrivit președinției. Discursul său va avea loc imediat după o nouă reuniune telefonică de criză cu liderii aliaților Washingtonului, programată pentru 14:30 (19:30 GMT).

18.23: Secretarul de stat spune că cel mai recent bombardament din Donbas ar putea face parte dintr-un scenariu de a crea un pretext fals pentru ca trupele ruse să invadeze, potrivit agenției ucrainene de știri Unian.

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, consideră că ultimul bombardament din Donbass este o falsă provocare pentru o eventuală invazie ulterioară a trupelor Federației Ruse, adunate la graniță.

După cum relatează un corespondent UNIAN, Blinken a spus acest lucru în timpul discursului său la Conferința de Securitate de la München.

18.10: Presa rusă de stat (Ria Novosti) a raportat că o explozie a avut loc lângă clădirea guvernului separatiștilor din Donețk.

Președintele Vladimir Putin i-a ordonat vineri ministrului pentru situații de urgență să călătorească în sud-estul Rusiei pentru a organiza cazarea pentru civilii care părăsesc două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, a informat agenția de presă RIA.

„Putin... i-a cerut (ministrului) să zboare de urgență în regiunea Rostov pentru a organiza... pentru a crea condiții de cazare, a oferi mese calde și tot ce este necesar, inclusiv îngrijiri medicale”, a fost citat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Mai mult, Vladimir Putin a cerut guvernului să asigure de urgenţă plata a 10.000 de ruble (aproximativ 114 euro) fiecărui refugiat care soseşte din Donbas în regiunea Rostov, conform unei declaraţii a lui Peskov, citată de RIA.

17.15: O fotografie cu autobuzele pregătite pentru evacuarea civililor a fost postată de cotidianul rusesc Izvestia.

17.10: Cealaltă regiune autoproclamată, Luhansk, a anunțat de asemenea că organizează evacuarea civililor în Rusia.

Leonid Pasechnik a declarat că „din cauza escaladării tensiunilo, a instruit șefii teritoriilor Republicii să asigure evacuarea organizată a populației”.

16.50: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a acuzat vineri Rusia că a răspândit dezinformarea că Kievul plănuia să lanseze atacuri în estul Ucrainei.

”Respingem categoric rapoartele rusești de dezinformare cu privire la presupusele operațiuni ofensive ale Ucrainei sau acte de sabotaj în instalațiile de producție chimică. Ucraina nu desfășoară și nu planifică astfel de acțiuni în Donbas. Ne angajăm pe deplin doar soluționării conflictelor diplomatice”, a scrie el pe Twitter.

16.35: Primele autobuze de evacuare a persoanelor din regiunea Donețk vor pleca vineri la ora 20.00, ora locală, (1700 GMT) scrie Ifax citând o sursă oficială, relatează Reuters.

16.27: O sirena de avertizare s-a auzit vineri în centrul orașului Donețk, din estul Ucrainei, după ce un lider separatist susținut de ruși din regiunea separatistă a anunțat evacuarea rezidenților, potrivit unui martor Reuters.

16.25: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că nu are informații despre situația din regiunea Donbass, din estul Ucrainei, după ce liderii separatiști susținuți de Moscova au anunțat evacuarea civililor, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Peskov a spus că nu știe dacă mișcarea a fost coordonată cu Rusia, a raportat Interfax.

16.05 Ministrul german de externe Annalena Baerbock a spus că toate opțiunile sunt pe masă în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv conducta Nord Stream 2 destinată să aducă gaz rusesc în Germania, în cazul în care Moscova atacă Ucraina.

Puterile occidentale sunt unite în pregătirea „sancțiunilor fără precedent” împotriva Rusiei, a spus Baerbock într-un discurs la Conferința de Securitate de la München.

„Noi, Germania, suntem pregătiți să plătim un preț economic ridicat pentru asta”, a spus ea. „De aceea toate opțiunile sunt pe masă pentru mine, inclusiv Nord Stream 2”. (Reuters)

15.45 Reuters și corespondentul Financial Times relatează că separatiștii susținuți de Rusia au anunțat evacuarea populației civile din zonă.

Mișcarea de evacuare a civililor din regiunile separtiste din estul Ucrainei către Rusia a fost anunțată pe rețelele sociale de Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Donețk. Acesta a susținut că Rusia s-a oferit să le acorde adăpost celor care părăsesc Ucraina, urmând ca femeile, copiii și vârstinicii să fie primii evacuați. El a mai susținut că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski va da ordin armatei să atace.

Reuters notează că anunțul nu a fost deocamdată comentat de oficialii de la Moscova sau Kiev.

Milioane de oameni trăiesc în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, majoritatea fiind vorbitori de limbă rusă și având deja cetățenie rusă.

15.00 Președintele rus Vladimir Putin a confirmat participarea sâmbătă la exercițiile militare, precizând că va fi însoțit de Lukașenko. “Acum este în derulare o fază activă a exercițiilor și manevrelor, iar mâine vom participa împreună la unul dintre evenimentele importante ale acestei acțiuni complexe de cooperare militară”, a declarat Putin, la întâlnirea cu Lukașenko, de la Moscova, televiziunile rusești transmițând evenimentul potrivit CNN.

14.38 Confruntările armate care au avut loc joi în estul Ucrainei au fost cele mai ample începând din 2015 în conflictul dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a declarat o sursă diplomatică, transmite vineri Reuters.

Oamenii în vârstă și vulnerabili sunt cei mai afectați de bombardamentele din regiune.

14.10 Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a calificat drept ''provocare'' respingerea de către Kiev a unui dialog direct cu teritoriile separatiste Doneţk şi Lugansk.

13.55 Ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, a precizat vineri, potrivit Reuters, că Rusia ar fi mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina, cea mai mare mobilizare de la Războiul Rece încoace.

Acesta a reluat afirmațiile lui Antony Blinken, declarând că au cunoștință de intenția Rusiei de a inventa un pretext pentru a ataca Ucraina.

SUA resping în continuare afirmațiile Moscovei privind retragerea unor trupe.

13.48 Președintele rus Vladimir Putin a convocat vineri consiliul de securitate pentru a discuta despre răspunsul SUA la cererile Moscovei privind NATO. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, însă acesta nu a dat alte detalii legate de ședința extraordinară.

Joi, ministrul rus de externe Serghei Lavorv declara că Washingtonul nu a oferit un ”răspuns constructiv” la revendicările Rusiei, amenințând cu ”măsuri militaro-tehnice”.

13.46 Statele Unite vor vinde Poloniei 250 de tancuri Abrams

13.21 Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care a discutat despre evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a UE, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și securitatea energetică.

12.09 Vladimir Putin va superviza exercițiile militare ale forțelor rusești, în cursul zilei de sâmbătă, inclusiv lansarea de rachete balistice și de croazieră menite să simuleze un atac nuclear, a anunțat vineri ministerul rus al apărării potrivit The Moscow Times și The Guardian.

11.35 În toiul crizei de la granița cu Rusia și pe fondul temerilor privind o nouă invazie a trupelor rusești, opțiunea pro-NATO a ajuns la cele mai mari cote în Ucraina. Astfel, 62% dintre ucraineni doresc aderarea la alianța nord-atlantică, în creștere față de lunile precedente, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Rating Groupși preluat de The Moscow Times.

10.55 Liderul bielorus Aleksander Lukașenko a aterizat vineri la Moscova pentru un summit cu Vladimir Putin, principalul subiect al discuțiilor fiind legat de prezența militarilor ruși pe teritoriul Belarus, relatează Reuters.

Rusia a desfășurat peste 30.000 de soldați în Belarus pentru exerciții militare comune, fiind cea mai mare mobilizare de trupe pe teritoriul fostei republici sovietice de la Războiul Rece încoace. Atât Moscova cât și Minskul au susținut că aceste trupe vor rămâne în Belarus până la finalizarea exercițiilor. Teoretic, acestea ar fi trebui să fie retrase în cursul zilei de duminică.

Însă, recent, discursul lui Lukașenko s-a schimbat lăsând loc posibilității ca trupele care sunt desfășurate de-a lungul graniței de nord, est și sud cu Ucraina să rămână pentru o perioadă de timp mai lungă.

"Orice decizie am lua mâine (vineri-n.red), așa va rămâne”, declara Lukașenko joi.

"Dacă vom decide acest lucru (retragerea -n.red) trupele vor fi retrase în 24 de ore. Dacă vom decide să mai râmână o lună, vor rămâne încă o lună. Forțele armate vor rămâne atât cât este necesar”, a mai spus el.

10.46 Conferinţa de securitate de la Munchen va începe vineri, la ora locală 13:30 (12:30 GMT), cu discursurile secretarului general al ONU Antonio Guterres, şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock şi secretarului de stat american Antony Blinken.

09.34 Șeful forțelor ucrainene, generalul locotenent Alexander Pavliuk, acuză trupele separtiștilor susținuți de Rusia că au intensificat acțiunile provocatoare înainte de conferința de securitate de la Munchen, cu scopul de a determina armata Kievului să deschidă focul.

Ministerul apărării de la Kiev a mai susținut că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 60 de încălcări ale acordului de încetare a focului în regiunea Donbas, un soldat fiind rănit, relatează Reuters. Pe de altă parte, Rusia continuă să susțină că retrage o parte de tancuri și trupe comasate la granița cu Ucraina.

08.05 Vineri începe conferința de securitate de la Munchen, însă Rusia a refuzat să participe. La eveniment vor fi prezenți vicepreședintele american Kamala Harris, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și cancelarul Germaniei Olaf Scholz.

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a criticat Moscova pentru ”revendicările sale tipice Războiului Rece” și pentru refuzul de a veni la conferință.

”Cu desfășurarea fără precedent a trupelor sale la granița cu Ucraina și revendicările specifice Războiului Rece, Rusia pune sub semnul întrebării principiile fundamentale ale ordinii păcii în Europa”, a spus oficialul german.

Ea a precizat că astăzi, la Munchen, se va discuta despre cum pot fi contracarate amenințările, violența și escaladarea militară pe calea dialogului.

”Este păcat că Rusia nu profită de această ocazie”, a adăugat ea.

07.56 Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dacă Rusia nu invadează Ucraina, a anunţat joi seară Departamentul de Stat.

Casa Albă a confirmat cu puțin timp în urmă că președintele Joe Biden va avea o convorbire telefonică, vineri, cu aliații NATO. Potrivit AFP, la această reuniune telefonică vor participa conducătorii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, României, Uniunii Europene şi NATO. Președintele Klaus Iohannis se află vineri la Bruxelles, potrivit Administrației Prezidențiale.

Declarația de presă a oficialului Casei Albe:

  • ”Mâine după-amiază, președintele va vorbi la telefon cu liderii transatlantici despre acțiunile militare ale Rusiei de la granița cu Ucraina și despre continuarea eforturilor noastre diplomatice și de descurajare”.

Senatul american a adoptat o rezoluție privind Ucraina

Într-un gest rar, Senatul american a votat în unanimitate o rezoluție privind susținerea independenței și suverantității Ucrainei, potrivit Associated Press.

Votul a avut loc la scurt timp după ce președintele Biden a declarat că SUA au toate indiciile privind un potențial atac al Rusiei în următoarele zile.

Rezoluția nu are valoarea juridică unei legi, însă reprezintă o declarație politică fără precedent de sprijinire a Ucrainei și de condamnare a agresiunii Rusiei.

Documentul a fost adoptat în unanimitate, fără nicio abținere, mai notează Assoiated Press.

Noi acuzații privind atacuri

Rebelii susținuți de ruși din estul Ucrainei au acuzat forțele guvernamentale ucrainene că au bombardat un sat, fiind lansate alte trei atacuri cu artilerie grea în Lugansk și Donețk, susține Interfax, citată de Reuters. Atacurile ar fi avut loc vineri dimineața, în jurul orei 5.30 a.m.

Acuzațiile vin după ce joi, rebelii autoproclamatei republici Donețk au acuzat forțele Kievului că au deschis focul cu armament greu pe teritoriul lor, însă armata ucraineană a respins acuzațiile și a spus că rebelii din Donețk și Luhansk au tras cu artileria grea, lovind inclusiv o grădiniță.

Surse OSCE și postări pe rețelele de socializare confirmă bombardamente în cele două regiuni, iar Kremlinul a spus că situația ”escaladează”.

Blinken a spus joi în fața Consiliului de Securitate al ONU că informațiile americane indică faptul că Rusia a masat acum peste 150.000 de soldați în apropierea Ucrainei și se pregătește să lanseze o invazie la scară largă care implică trupe terestre, avioane și nave „în zilele următoare”, care ar putea viza capitala, Kiev.

Blinken a spus că serviciile de informații americane sugerează că atacul Rusiei se va desfășura în mai multe etape, începând cu un pretext fabricat.

Aceasta ar putea implica un „eveniment violent” precipitat de Rusia sau „o acuzație scandaloasă” împotriva Ucrainei, a spus Blinken.

El a citat posibilitatea unui „așa-zis atentat terorist inventat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, o lovitură cu drone înscenată împotriva civililor sau chiar un atac real cu arme chimice”.

„Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, ridicând în joc un concept pe care noi, cei din această cameră, nu îl luăm cu ușurință”, a spus Blinken.