Protestatarii care se opun restricțiilor guvernului Justin Trudeau au ignorat o decizie judecătorească și regulile stării de urgență, continuând să ocupe un coridor comercial vital dintre Canada și SUA sâmbătă dimineața devreme.

Protestatari la podul Ambasador dintre Canada si SUAFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Blocada continua sâmbătă dimineață, deși trecuseră câteva ore de la decizia judecătorească prin care se ordona să se pună capăt protestului care a paralizat indstria auto din America de Nord, transmite Reuters.

Premierul Justin Trudeau i-a promis președintelui Joe Biden că va acționa rapid pentru a pune capăt crizei, iar vineri un judecător canadian a ordonat încetarea blocadei (începută acum patru zile) a Podului Ambasador, cel mai important punct de trecere a frontierei terestre din America de Nord.

Ordinul a intrat în vigoare la ora 19.00, ora estului (02.00 în România), dar la cinci ore după termenul limită, aproximativ 100 de protestatari erau la intrarea pe pod, fluturând steaguri canadiene.

Numărul protestatarilor și al poliției a scăzut pe măsură ce noaptea trecea, dar demonstranții au continuat să blocheze podul cu camioane și camionete, împiedicând tot traficul, pe ambele sensuri.

Protestatarii au cântat imnul național canadian, iar unii au strigat "Libertate!".

Poliția, care a început să se adune într-o parcare aflată la câteva străzi distanță de protestatari, a început să distribuie broșuri care prezentau sancțiunile prevăzute de dispoziția de urgență din Ontario, care a intrat în vigoare la miezul nopții.

"Canada ar trebui să fie o țară liberă", a declarat Liz Vallee, o protestatară din Chatham, Ontario. "Când această libertate este amenințată, trebuie să ne revoltăm". Vallee a spus că ea și ceilalți vor rămâne până când toate restricțiile guvernamentale vor fi ridicate.

Protestele "Freedom Convoy", inițiate de camionagii canadieni care se opun obligației de vaccinare sau de carantină pentru șoferii transfrontalieri, ocupă, de asemenea, zone din fața clădirilor guvernamentale din capitala națională Ottawa și au blocat două puncte de trecere mai mici din SUA.

Protestele au inspirat convoaie și planuri similare în Franța, Noua Zeelandă, Australia și Statele Unite, al căror Departament pentru Securitate Internă lucrează pentru a se asigura că un protest "Freedom Convoy", care va avea loc la începutul lunii martie la Washington, D.C., "nu va perturba comerțul legal".