Manifestațiile împotriva obligativității vaccinării COVID-19 ce durează de câteva zile în Noua Zeelandă și Australia au luat amploare sâmbătă, protestatarii blocând străzile și perturbând viața în capitalele acestor țări, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 10.000 de protestatari s-au adunat la principalele zone de expoziții din Canberra, forțând anularea unui popular târg de carte caritabil, blocând și drumurile din capitala australiană.

Poliția a transmis că trei persoane au fost arestate, dar în general mulțimea s-a "comportat bine".

În Wellington, în Noua Zeelandă, sute de demonstranți s-au adunat în apropierea parlamentului pentru a cincea zi, în ciuda unei ploi torențiale.

Inspirați de demonstrațiile camionagiilor din Canada, protestatarii au ocupat și blocat mai multe străzi din jurul parlamentului cu camioanele, dubele și motocicletele lor.

Protestele rămân relativ reduse în Noua Zeelandă și Australia, țări puternic vaccinate, unde majoritatea populației susține vaccinarea. Cu toate acestea, mișcarea a perseverat, mitingurile devenind de câteva ori violente.

Premierul australian Scott Morrison a declarat că manifestanții au dreptul să protesteze, cerându-le totuși să o facă într-un mod pașnic și respectuos. El a precizat că majoritatea obligațiilor privind vaccinarea au fost impuse de state și teritorii, nu de guvernul federal.

"Așadar, le înțeleg preocupările legate de aceste probleme", a declarat Morrison, care a făcut un nou îndemn la vaccinare.

Guvernul federal a impus anul trecut vaccinarea pentru lucrătorii din domeniul îngrijirii persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilități și a celor care lucrează în situații cu risc ridicat în sistemul de sănătate.

Majoritatea statelor și teritoriilor australiene au impus obligativități mai extinse și au interzis accesul celor care nu sunt vaccinați în restaurante, concerte și în multe locuri publice.