Rusia a lansat sâmbătă noi manevre navale de mare amploare în Marea Neagră, în timp ce a denunţat „isteria” americană, Washingtonul declarând că se teme de o iminentă invazie rusă a Ucrainei, potrivit AFP.

Maria ZaharovaFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Peste 30 de nave ale Flotei Mării Negre au plecat de la Sevastopol și Novorossiysk conform planului de exerciții”, a declarat Ministerul Apărării sâmbătă dimineața.

„Scopul exercițiului este apărarea litoralului maritim al Peninsulei Crimeea, a bazelor forțelor Flotei Mării Negre, precum și a obiectivelor sectorului economic al țării (...) de eventuale amenințări militare”, precizează Ministerul.

Vineri seara, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zakharova, a denunțat, la rândul ei, remarcile Washingtonului că o invazie rusă a Ucrainei ar putea începe în zilele următoare.

"Isteria de la Casa Albă este mai grăitoare ca niciodată. Anglo-saxonii au nevoie de un război. Cu orice preț. Provocarile, dezinformarea și amenințările sunt metoda preferată de rezolvare a propriilor probleme", a criticat ea pe Telegram.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a denunțat remarcile americane considerate „alarmiste”, denunțând lipsa de probe și reiterând că Rusia „nu avea de gând să atace pe nimeni”.

În ultimele luni, Moscova a adunat zeci de mii de militari la granițele Ucrainei, stârnind temeri de un atac. Rusia, care neagă orice proiect în această direcție, cere garanții pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Kievului la NATO.

În ianuarie, Rusia a anunțat exerciții navale complete pentru aceeași lună, precum și pentru februarie, în Atlantic, Arctica, Pacific și Mediterana, dar și în „apele și mările adiacente teritoriului rus”.

„În total, vor participa peste 140 de nave de război și nave de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 de echipamente militare și aproximativ 10.000 de militari”, a spus Ministerul Apărării.

În Marea Neagră, tensiunile au fost mari în ultimii ani, Moscova acuzând Ucraina și Occidentul că îi amenință securitatea în Crimeea anexată. În iunie 2021, flota rusă a tras acolo focuri de avertizare împotriva unui distrugător britanic.

De asemenea, Rusia desfășoară în prezent exerciții de pregătire pentru luptă în Belarus, la granițele UE și Ucraina.