Joe Biden le-ar fi spus liderilor NATO și UE că SUA consideră că Vladimir Putin s-a decis să invadeze Ucraina, atac care s-ar putea întâmpla în următoarele zile, potrivit unor surse diplomatice, citate de The Guardian, AFP și BBC.

Joe Biden, discurs la Casa AlbaFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE 23:20 Biden și Putin vor vorbi la telefon sâmbătă (oficial de la Casa Albă) / Șefii de cabinet din Rusia și SUA au vorbit la telefon (Pentagon)

UPDATE 22:40 Casa Albă avertizează: O invazie rusă în Ucraina, foarte posibilă în următoarele zile

Apelul lui Biden către aliați a urmat unei videoconferințe de la Casa Albă unde s-a discutat despre cele mai recente informații despre concentrarea armatei ruse la granița Ucrainei și despre gândirea lui Putin.

Un diplomat european a spus că SUA au cerut un apel urgent cu aliații NATO și șefii Consiliului și Comisiei UE, pentru a împărtăși noile informații.

Statele Unite consideră că o potențială invazie va începe cu siguranţă cu un bombardament aerian şi ar putea include „un atac rapid” asupra Kievului, a declarat vineri un înalt oficial al Casei Albe.

Consilierul american pentru securitate, Jake Sullivan, le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească țara „în termen de 24 până la 48 de ore”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că există „semne foarte tulburătoare ale escaladării Rusiei”.

„Suntem într-o fereastră în care o invazie ar putea începe în orice moment – și pentru a fi clar, asta include și faptul că se poate întâmpla în timpul Jocurilor Olimpice”, a spus Blinken.

O serie de țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul avertismentelor tot mai mari despre o invazie rusă.

Preşedintele american, Joe Biden, i-a îndemnat joi pe cetăţenii americani să părăsească Ucraina "acum" din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizând că situaţia ar putea "scăpa rapid de sub control", în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni, transmite AFP.

Biroul britanic de externe a spus că toți cetățenii britanici „ar trebui să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale”.

Rusia intenţionează şi ea să recomande personalului neesenţial al misiunilor sale diplomatice în Ucraina să părăsească această ţară pentru un timp, a declarat ministrul de externe rus.

"Ne-am gândit deja că poate anglo-saxonii pun ceva la cale dacă îşi evacuează angajaţii din Ucraina. Ne-am uitat la acţiunile lor şi, probabil, vom recomanda personalului neesenţial al misiunilor noastre diplomatice să revină acasă pentru o vreme", a afirmat Serghei Lavrov în conferinţa de presă comună cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss, potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, preluată de Agerpres.

Liderii NATO au avut o întâlnire, după care secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că blocul este „unit și pregătit pentru orice scenariu”.

Rusia a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda adunării a peste 100.000 de militari în apropierea graniței.

Dar tocmai a început exerciții militare masive cu Belarusul vecin, iar Ucraina a acuzat Rusia că îi blochează accesul la mare.

Kremlinul spune că dorește să impună „linii roșii” pentru a se asigura că fostul său vecin sovietic nu se alătură NATO.

Preşedintele american Joe Biden are vineri la ora 16:00 GMT o discuţie telefonică cu lideri transatlantici despre criza generată de concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, a anunţat Casa Albă, informează Reuters.

La discuţie vor participa liderii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Poloniei, României, Marii Britanii, precum şi secretarul general al NATO şi preşedinta Comisiei Europene, precizează anunţul Casei Albe, conform Reuters. France Presse menţionează şi participarea preşedintelui Consiliului European.