O invazie militară rusă în Ucraina, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, este o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat vineri Casa Albă, cerând cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de „24 până la 48 de ore”, relatează AFP.

Jake SullivanFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, în faţa presei.

Potrivit oficialului american, această invazie poate „interveni în orice moment”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie.

Și, în acest context de tensiuni împinse până la la punctul culminant, aliaţii au atins un „nivel remarcabil de unitate” în faţa Rusiei, a dat asigurări Jake Sullivan, avertizând Rusia că, dacă va decide să invadeze Ucraina, influenţa sa va fi „diminuată”.

„Orice s-ar întâmpla, Occidentul este mai unit cum nu a mai fost de ani de zile, NATO a devenit mai puternică”, a asigurat consilierul preşedintelui american.

În pofida vocabularului tot mai alarmist, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională a ținut să precizeze că Statele Unite „nu spun” însă că Vladimir Putin a luat decizia finală.

„Nu spunem că a fost luată o decizie, că a fost luată o decizie finală de către preşedintele Putin”, a temperat el, apreciind că o cale către detensionare este încă posibilă, în special prin diplomaţie.

„Mă aştept ca preşedintele Biden să vorbească la telefon cu preşedintele Putin, dar nu am nimic de anunţat în acest moment”, a mai declarat Jake Sullivan presei.

Citește și: