Președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin vor discuta sâmbătă, în condițiile în care țările occidentale au avertizat că un război în Ucraina ar putea izbucni în orice moment.

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Putin a cerut ca discuția telefonică dintre cei doi lideri să aibă loc luni, a declarat un oficial de la Casa Albă, dar Biden a dorit ca aceasta să fie ținută mai devreme, potrivit Reuters.

Tot sâmbătă, secretarul de stat american Antony Blinken va discuta cu ministrul rus de externe, Sergei Lavrov.

Înainte de întâlnire, Blinken a spus că Statele Unite sunt ”pregătite pentru ambele variante”, depinde de Rusia dacă alege diplomația sau agresiunea.

Australia și Noua Zeelandă s-au alăturat sâmbătă țărilor care și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, după ce SUA a declarat că o invazie rusă, inclusiv un posibil atac aerian, ar putea avea loc în orice moment.

Biden le-a fi spus liderilor NATO și UE că americanii cred că Putin s-a decis în favoarea invaziei, iar agresiunea ar putea avea loc zilele următoare, potrivit unor surse diplomatice citate de mai multe ziare internaționale.

Rușii susțin că se apără lângă graniță

Moscova a contestat în repetate rânduri versiunea Washingtonului asupra evenimentelor, afirmând că a masat peste 100.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene pentru a-și menține propria securitate împotriva unei agresiuni din partea aliaților din NATO.

Putin, care se luptă pentru influență în Europa de după Războiul Rece, cere de la Biden garanții de securitate că Ucraina nu va intra în NATO și că nu vor fi desfășurate rachete în apropierea granițelor Rusiei.

Washingtonul consideră că multe dintre propuneri sunt inacceptabile, dar a presat Kremlinul să le discute împreună cu SUA și aliații săi europeni.

Cele două convorbiri telefonice din decembrie dintre Biden și Putin nu au produs niciun progres, dar au pregătit terenul pentru discuțiile diplomatice ale adjuncților acestora.

Cei doi lideri nu au mai vorbit de atunci, iar diplomații din ambele părți s-au străduit să găsească puncte comune de compromis.

Discuțiile în patru la Berlin între Rusia, Ucraina, Germania și Franța de joi nu au înregistrat niciun progres. Putin intenționează, de asemenea, să vorbească cu președintele francez Emmanuel Macron sâmbătă, potrivit agenției ruse de știri TASS.

Americanii vorbesc despre ”iminența invaziei”

Serviciile secrete americane consideră că un asalt rapid asupra Kievului este posibil și că Putin ar putea ordona o invazie înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă (20 februarie), a declarat vineri reporterilor consilierul lui Biden pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, adăugând că rămâne neclar dacă un astfel de ordin a fost dat.

El a precizat că s-au adunat suficiente trupe lângă graniță pentru a invada țara și că s-ar putea iniția un bombardament aerian. Statele Unite, Marea Britanie, Australia și alți aliați și-au avertizat cetățenii să părăsească Ucraina.

"Riscul este acum suficient de mare și amenințarea este acum suficient de iminentă", a declarat Sullivan.

Pe Twitter, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, a acuzat Washingtonul că alimentează "isteria" și că organizează o "campanie panicardă".

Oficialii ucraineni au încercat să minimalizeze evaluarea Washingtonului, potrivit căreia o invazie ar putea fi iminentă.

Cu toate acestea, Washingtonul a planificat să trimită 3.000 de soldați suplimentari în Polonia, vecinul vestic al Ucrainei, în zilele următoare, pentru a încerca să ajute la reasigurarea aliaților din NATO, au declarat patru oficiali americani pentru Reuters. Aceștia se adaugă celor 8.500 de soldați aflați deja în alertă pentru a fi desfășurați în Europa în caz de nevoie.

Ucraina, înconjurată din trei părți de forțele Msocovei

Între timp, forțele rusești s-au adunat la nord, sud și est de Ucraina, în timp ce șase nave de război rusești au ajuns în Marea Neagră și mai multe echipamente militare rusești au ajuns în Belarus.

Imagini din satelit ale unei firme americane au arătat noi desfășurări militare rusești în mai multe amplasamente din apropierea graniței.

Înaintea discuțiilor cu Putin, Biden a vorbit despre criză cu liderii Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Poloniei și României, precum și cu șefii NATO și UE. Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat, de asemenea, cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

"Sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este de nezdruncinat", a declarat Blinken după convorbirea de vineri.

Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia și China cooperează la cel mai înalt nivel, un înalt oficial al administrației afirmând sâmbătă că cele două "lucrează pentru a ne submina".

Un acord de parteneriat între Moscova și Beijing arată că acestea se află într-o "aliniere fundamentală" din ce în ce mai strânsă, iar recenta întâlnire între Putin și președintele Chinei, Xi Jinping, arată că Beijingul consideră "legitime" mișcările Moscovei în ceea ce privește Ucraina, a declarat oficialul.