Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei purtând pancarte pe care scria „Harkov este Ucraina” și „opriți agresiunea rusă”, în timp ce țara se pregătește pentru o posibilă ofensivă militară din partea Rusiei, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Săptămânile de negocieri diplomatice între Occident și Moscova nu au produs niciun progres după ce Rusia a adunat zeci de mii de trupe în apropierea granițelor Ucrainei.

Moscova neagă că intenționează să atace Ucraina, dar a cerut garanții de securitate, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la alianța NATO.

Harkov, un oraș industrial estic, care se află la 42 km de granița cu Rusia, a fost identificat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca o posibilă țintă a Rusiei, deși purtătorul său de cuvânt al a spus mai târziu că vorbește ipotetic.

Manifestanții de la Harkov au cântat imnul național și au fluturat steaguri ucrainene sau au ridicat steaguri ale aliaților care au susținut Kievul, inclusiv cele ale Statelor Unite, Marii Britanii și UE.

„Oamenii au ieșit în stradă pentru a demonstra că Harkiv este un oraș ucrainean și nu ne vom preda”, a spus Nina Kvitko, rezidenta din Harkov.

Citește și:

VIDEO Mișcarea de rezistență din Ucraina și pregătirile pentru un război de gherilă în Harkov: Femeile se antrenează pentru a apăra cu arma orașul

Între speranță, fugă și pregătiri de război. Cum se pregătesc localnicii din orașul Harkiv, de lângă granița cu Rusia, pentru necunoscut