Localnicii celui de-al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkiv, despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea vineri că ar putea fi ținta rușilor pentru a fi ocupat, spun că încearcă să își păstreze speranța, dar se pregătesc pentru ce e mai rău. Asta, în contextul în care Rusia a adunat zeci de mii de soldați lângă granițele Ucrainei și discuțiile diplomatice nu au reușit să producă niciun progres, relatează Reuters.

Harkiv, la granita cu RusiaFoto: Captura Google Maps

Harkiv (Harkov), un oraș industrial din estul Ucrainei, care găzduiește fabrici de tancuri, avioane și tractoare, se află la 42 km de granița cu Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a identificat-o drept o posibilă țintă a unui atac rus.

Rusia a negat că intenționează să atace Ucraina, dar a făcut presiuni asupra Occidentului pentru garanții de securitate, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la alianța NATO.

Primarul Harkivului, Igor Terekhov, a spus că orașul de 1,4 milioane va fi „calm și adunat” și că nu va permite nimănui să-l ia. Intervievați săptămâna aceasta, unii locuitori au spus că vor rămâne și vor lupta, alții s-ar putea muta.

„Nu trebuie să rămân într-un singur loc, dacă se întâmplă ceva – pot lucra de la distanță”, a spus managerul de proiect Daniella Shatokhina.

"Încerc să nu mă gândesc la asta. Sper că totul va fi bine, sper să fie bine. Este mai bine să nu intru în panică înainte de vreme, dar să decid imediat ce se întâmplă, să reacționez repede."

Un alt localnic, assistant brand manager Anya Vergeles, a comparat situația cu 2014, când Rusia a ocupat peninsula Crimeea a Ucrainei.

"Nimeni nu a crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla Crimeei. Nimeni nu și-a putut imagina asta. Nu vreau să cred, dar nu știm ce se va întâmpla în continuare", a spus ea.

Zelenski a spus într-un interviu publicat vineri că un atac asupra Harkivului este „fezabil”, deși un purtător de cuvânt a spus ulterior că președintele a prezentat un scenariu ipotetic.

Principalii diplomați ai SUA și ai Rusiei nu au făcut niciun progres major în discuțiile privind Ucraina vineri, dar au fost de acord să continue să vorbească pentru a încerca să rezolve criza.

”Se vor întoarce acasă în sicrie de zinc”

Directorul de vânzări, Oleksiy Kormylets, a spus că nu va părăsi Harkiv orice s-ar întâmpla.

"Fugi? Nu. În nici un caz! M-am născut aici. Am crescut aici. Rămân orice ar fi. Și dacă trebuie să mă alătur apărării orașului, o voi face", a spus el.

Programatorul IT Anton Sergeev crede că Rusia doar amenință și și-a amintit de o încercare nereușită a forțelor separatiste susținute de Rusia de a captura orașul în 2014.

„Au fost deja „primiți” aici, așa că au învățat că este mai bine să stea departe. Sau se vor întoarce acasă în sicrie de zinc. Și mamele lor vor plânge”, a spus el.

Principalii diplomați americani și ruși nu au făcut niciun progres major la discuțiile privind Ucraina vineri, dar au fost de acord să continue să vorbească pentru a încerca să rezolve criza.

Citește și: