Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercuri seară că va călători „în curând” la Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, în încercarea de a dezamorsa criza din jurul Ucrainei, potrivit AFP.

Olaf ScholzFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Voi merge acum în Statele Unite”, pe 7 februarie, „și în curând voi merge și la Moscova pentru discuții” privind criza ruso-ucraineană, a declarat Scholz la postul public de televiziune ZDF.

El nu a dat o dată precisă dar a dat asigurări că „a fost fixată o programare și că va avea loc în curând”.

  • știrea se actualizează

Germanii văd Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa păcii

Inflația reprezintă principala îngrijorare pentru germani,luând fața pandemiei de COVID-19 și instabilității geopolitice din jurul Ucrainei, potrivit unui nou sondaj citat de Euractiv.

Potrivit sondajului inclus în Raportul de Siguranță redactat în fiecare an de către firma de sondare Allenbach și Centrul pentru Strategie și Leadership Superior din Hamburg, 70% din germani sunt îngrijorați de inflație.Raportul de Securitate este redactat anual pentru a măsura percepția cetățenilor germani cu privire la amenințările de securitate, rezultatele de anul acesta bazându-se pe sondaje efectuate între 6 și 20 ianuarie.

Două treimi din respondenți s-au declarat îngrijorați de impactul economic al crizei generate de COVID-19 în Germania, care în prezent se confruntă cu lipsuri de personal în spitale și unele companii private.

A treia cea mai mare îngrijorare pentru germani o reprezintă situația geopolitică, 62% din participanții la sondaj afirmând că sunt îngrijorați că „situația din Europa și lume devine tot mai instabilă”.

Țara percepută drept „cea mai mare amenințare pentru pacea mondială în următorii ani” este acum Rusia, depășind China la acest capitol. Anul trecut două treimi din germani declarau că Beijingul reprezintă cea mai mare amenințare pentru securitatea mondială.

Directorul general al E.ON, mesaj tranșant: „Germania are nevoie de gaz din Rusia. Punct”

Directorul executiv şi preşedinte al Consiliului de administraţie al companiei energetice germane E.ON, Leonhard Birnbaum, este de părere că ţara sa trebuie să continue să se bazeze pe gazul natural din Rusia pentru a realiza tranziţia de la cărbune şi a scădea preţurile la energie, transmit dpa și Agerpres.

„Noi credem că avem nevoie de gaz rusesc. Punct. Mai ales dacă ne bazăm acum mai mult pe gaz pentru că vrem să renunţăm la cărbune”, a declarat Leonhard Birnbaum luni seara, într-o întâlnire cu membri ai Asociaţiei jurnaliştilor economici.

Birnbaum a vorbit de asemenea în favoarea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, un proiect pe care Washingtonul şi alţi aliaţi l-au numit o greşeală strategică din partea Berlinului.