Inflația reprezintă principala îngrijorare pentru germani, luând fața pandemiei de COVID-19 și instabilității geopolitice din jurul Ucrainei, potrivit unui nou sondaj citat de Euractiv.

Unele supermarketuri germane incearca sa atenueze impactul inflatiei prin reduceri la anumite produseFoto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Potrivit sondajului inclus în Raportul de Siguranță redactat în fiecare an de către firma de sondare Allenbach și Centrul pentru Strategie și Leadership Superior din Hamburg, 70% din germani sunt îngrijorați de inflație.

În luna decembrie a anului trecut inflația a ajuns în Germania la 5,3%, un record de la reunificarea țării.

„În timp ce vasta majoritate a cetățenilor o duc bine financiar, inflația ridicată alarmează populația și îi afectează în mod disproporționat pe cei aflați într-o stare precară din punct de vedere socio-economic”, afirmă prof. dr. Renate Köcher, unul dintre autorii raportului.

Germanii văd Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa păcii

Raportul de Securitate este redactat anual pentru a măsura percepția cetățenilor germani cu privire la amenințările de securitate, rezultatele de anul acesta bazându-se pe sondaje efectuate între 6 și 20 ianuarie.

Două treimi din respondenți s-au declarat îngrijorați de impactul economic al crizei generate de COVID-19 în Germania, care în prezent se confruntă cu lipsuri de personal în spitale și unele companii private.

A treia cea mai mare îngrijorare pentru germani o reprezintă situația geopolitică, 62% din participanții la sondaj afirmând că sunt îngrijorați că „situația din Europa și lume devine tot mai instabilă”.

Țara percepută drept „cea mai mare amenințare pentru pacea mondială în următorii ani” este acum Rusia, depășind China la acest capitol. Anul trecut două treimi din germani declarau că Beijingul reprezintă cea mai mare amenințare pentru securitatea mondială.

Citește și: