Washingtonul este dispus să discute promisiunea de a nu desfășura rachete lansate de la sol sau forțe de luptă în Ucraina dacă Rusia este de acord să facă același lucru, potrivit unor documente confidențiale care, potrivit ziarului spaniol El Pais, reprezintă răspunsurile scrise ale Washingtonului și NATO la cererile de securitate ale Rusiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

El Pais nu a precizat cum a obținut documentele, transmite Reuters.

"Statele Unite sunt dispuse să discute măsuri reciproce de transparență bazate pe condiții și angajamente reciproce atât din partea Statelor Unite, cât și din partea Rusiei de a se abține de la desfășurarea de sisteme de rachete ofensive lansate de la sol și de forțe permanente cu o misiune de luptă pe teritoriul Ucrainei", se arată în documentul american, potrivit unei copii publicate pe site-ul El Pais.

Statele Unite și aliații săi din NATO sunt, de asemenea, gata să discute măsuri reciproce pentru a evita incidente periculoase în aer sau pe mare și pentru a asigura Moscova că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate în România și Polonia, potrivit documentelor publicate de ziar.

NATO și Kremlinul au răspuns la întrebările Reuters că nu pot comenta noile informații.

Declarații multe, progrese puține

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu a calificat miercuri drept ”nonsens” acuzațiile lui Vladimir Putin, care a susținut din nou, marți, că scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă o amenințare pentru Rusia.

Președintele rus a acuzat marți că americanii folosesc Kievul pentru a atrage Rusia într-un „conflict armat” și a spus că dacă Ucraina va deveni membră NATO, ar încerca cu forța să recucerească Crimeea.

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus marți, într-un apel telefonic, omologului său rus, Serghei Lavrov, că acesta ar fi momentul să retragă trupele ruse de la granița cu Ucraina dacă nu intenționează să invadeze.

Ministrul rus de externe a declarat că omologul său american a admis că există motive pentru a discuta îngrijorările Rusiei cu privire la securitatea sa.

Rusia a negat marți că a trimis un răspuns SUA cu privire la replica Washingtonului privind garanțiile de securitate cerute de Kremlin, afirmând în schimb că a trimis o serie de întrebări suplimentare.

SUA au primit un răspuns scris din partea Moscovei la scrisoarea privind criza din Ucraina, a declarat luni un oficial american, fără a da detalii despre conținutul documentului.