Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a spus marți, într-un apel telefonic, omologului său rus, Serghei Lavrov, că acesta ar fi momentul să retragă trupele ruse de la granița cu Ucraina dacă Moscova nu intenționează să invadeze, a declarat reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat, relatează Reuters. Pe de altă parte, ministrul rus de externe a declarat marți că omologul său american a recunoscut că există motive pentru a discuta îngrijorările Rusiei cu privire la securitatea sa, potrivit AFP.

Anthony BlinkenFoto: Profimedia Images

„Dacă președintele Putin nu intenționează cu adevărat război sau schimbare de regim, i-a spus secretarul SUA ministrului de externe Lavrov, atunci acesta este momentul să retragă trupele și armamentul greu și să se angajeze într-o discuție serioasă... care poate spori securitatea colectivă europeană”, a spus oficialul, vorbind cu reporterii sub condiția anonimatului.

Într-un apel telefonic care a durat aproximativ 30 de minute, Blinken și Lavrov au purtat o conversație „profesionistă și destul de sinceră” în engleză, a spus oficialul, dar a adăugat că nu a existat niciun progres sau un acord și că Washington nu a văzut niciun semn ed posibilă detensionare a situației de la granița cu Uncraina.

„Continuăm să auzim acele asigurări că Rusia nu intenționează să invadeze, dar cu siguranță fiecare acțiune pe care o vedem spune contrariul”, a spus oficialul.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți că omologul său american a recunoscut că există motive pentru a discuta preocupările de securitate ale Rusiei, pe fondul întâlnirilor față în față cu privire la Ucraina.

"Antony Blinken a fost de acord că există motive pentru a continua dialogul (pe tema securității rusești). Vom vedea cum va merge", a declarat Serghei Lavrov pentru televiziunea rusă după o conversație telefonică cu secretarul de stat al SUA.