Mali a intrat în incapacitate de plată pentru obligațiuni în valoare de 2,7 miliarde de franci CFA (4,67 milioane de dolari), a anunțat miercuri ministerul de finanțe, dând vina pe sancțiunile impuse de blocul regional și banca centrală ale Africii de Vest, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grupul de națiuni ECOWAS a anunțat mai multe măsuri la 9 ianuarie, inclusiv înghețarea activelor statului malian în băncile comerciale ale țărilor membre și suspendarea tranzacțiilor financiare neesențiale, ca răspuns la decizia juntei militare care a preluat puterea în 2020 de a amâna alegerile.

Uniunea monetară regională UEMOA a impus, de asemenea, sancțiuni, instruind toate instituțiile financiare aflate sub umbrela ei să suspende Mali cu efect imediat, tăind accesul Mali la piețele financiare regionale.

"Din cauza acestor restricții și în ciuda faptului că are suficiente rezerve în trezoreria sa, banca centrală nu a procedat pentru a îndeplini rambursarea obligațiunilor programată pentru 28 ianuarie", a declarat ministerul, adăugând că Mali își va plăti datoriile imediat ce restricțiile vor fi ridicate.