Parlamentarii Likud, cel mai mare partid din Israel, au fost instruiți să nu aibă nimic de-a face cu Partidul AUR din România, pe motiv că este antisemit, scrie Jerusalem Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Eli Hazan, directorul pentru afaceri externe și purtător de cuvânt al Likud, a scris sâmbătă seara tuturor parlamentarilor partidului: "AUR a fost ales în parlament și crește în popularitate, în parte pentru că este anti-sistem și se opune vaccinurilor și restricțiilor.

"Acest partid este antisemit", a avertizat el.

Hazan a transmis acest mesaj după ce Liderul AUR, George Simion, a afirmat în interviuri acordate presei din România că intenționează să se întâlnească cu reprezentanții Likud în aprilie. Oficialul Likud a declarat că nu știe de niciun parlamentar al partidului care să fi acceptat efectiv să se întâlnească cu AUR.

”Comunitatea evreiască din România este foarte îngrijorată”

"Vă implor: Nu o faceți", a scris Hazan. "Este rău pentru statul Israel, rău pentru Likud, iar comunitatea evreiască din România este foarte îngrijorată de acest anunț", a adăugat el.

Hazan s-a referit la pozițiile recente ale partidului AUR care s-a opus unei mai mari educații despre Holocaust în România.

Amintim că Parchetul General a anunțat pe 10 ianuarie că a deschis dosar penal in rem în cazul AUR, pentru "minimalizarea, în mod evident, a holocaustului", după ce reprezentanții partidului au susținut că sunt ridicate "la rangul de > teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente", precum Istoria Holocaustului.

De asemenea, AUR a votat în Parlamentul României împotriva unei condamnări a antisemitismului, iar copreședintele său Claudiu Târziu a participat la conferințe ale mișcării fasciste locale, scrie Jerusalem Post.

”Acest partid este catastrofal"

Reprezentanții AUR au încercat să îl contacteze pe Hazan după ce au fost aleși în Parlamentul de la București în 2020.

Hazan spune că a cerut partidului să îl repudieze pe Ion Antonescu, dar AUR nu a făcut acest lucru. Politicile lui Antonescu au fost responsabile pentru moartea a 280.000-380.000 de evrei din România și Ucraina, potrivit Comisiei Wiesel.

"Este altfel decât alte partide, la care am fost deschis pentru că ei chiar vor să se schimbe. Acest partid este catastrofal", a declarat Hazan sâmbătă.

Likud s-a confruntat în trecut cu critici pentru că a stabilit contacte cu partide politice europene fondate de foști naziști, cum ar fi Partidul Libertății din Austria sau Democrații Suedezi.