Parlamentarii şi liderii regionali italieni au votat sâmbătă pentru a şaptea oară în încercarea de a decide cine va fi următorul preşedinte al Italiei, însă nici de data aceasta niciun candidat nu a întrunit majoritatea simplă de voturi, cum era necesar, relatează Agerpres.

Parlamentul italianFoto: Flickr/ Camera dei deputati

Cele mai multe voturi au fost sâmbătă pentru preşedintele în exerciţiu Sergio Mattarella, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico. Cu toate acestea, Matterella a primit doar 387 de voturi dintre cele 505 minim necesare pentru a câştiga. Circa 380 de politicieni s-au abţinut.

Deşi toate partidele parlamentare, cu excepţia Fratelli d'Italia, de extremă dreaptă, fac parte din coaliţia care susţine guvernul condus de premierul Mario Draghi, nu s-a ajuns la un consens între stânga, dreapta şi Mişcarea 5 Stele pentru desemnarea unui nou şef al statului. Pentru a evita un impas şi pentru a nu fi afectată stabilitatea politică a ţării, câteva partide politice i-au cerut lui Mattarella să rămână preşedinte.

Dacă până acum Sergio Mattarella a exclus să mai candideze, numărul de voturi obţinute de el este în creştere, după ce miercuri el a obţinut 125 de voturi, joi - 160, iar vineri - 336 de voturi.

O a opta rundă de vot ar urma să aibă loc sâmbătă în cursul serii.

Preşedintele Italiei este ales pentru un mandat de şapte ani de membrii celor două camere ale parlamentului, alături de reprezentanţi ai regiunilor Italiei. În total sunt aproximativ 1000 de „mari electori”. Rezultatul este de obicei greu de anticipat. În 1971, Giovanni Leone a fost ales abia după 23 de tururi de scrutin.

Citește și: Blocaj politic major în Italia: Mai multe partide îl imploră pe Mattarella să mai primească un mandat de președinte