Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a afirmat vineri că reţinerea manifestată de Berlin de a furniza arme Kievului încurajează agresiunea rusă şi a sugerat că Moscova ar putea spera la o restaurare a Republicii Democrate Germane în estul Germaniei, relatează Reuters și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reznikov a declarat în parlament că, deşi Kievul apreciază ajutorul oferit de Germania pentru tratarea soldaţilor răniţi - referire la intenţia Berlinului de a trimite Ucrainei un spital de campanie -, nu poate „accepta poziţia oficială a Germaniei privind livrarea de arme şi alte decizii ce subminează securitatea Europei şi încurajează de facto agresorul”.

„I-am avertizat pe partenerii noştri occidentali că scopul Kremlinului nu este atât (invadarea) Ucrainei, cât subminarea NATO şi a UE”, susţine ministrul ucrainean al apărării.

„Restaurarea RDG este o continuare logică a cerinţelor formulate deja de Rusia”

El a mai spus că Rusia ar putea dori să ridice problema refacerii RDG, dominată de Moscova până la căderea Zidului Berlinului, în 1989.

„Restaurarea RDG este o continuare logică a cerinţelor formulate deja de Rusia”, a argumentat Reznikov.

Rusia a afirmat că nu intenţionează să atace Ucraina şi că nu vrea război şi nu a făcut nicio referire la redesenarea graniţelor Germaniei, menţionează Reuters.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a explicat că Germania „nu a susţinut exportul de arme letale în ultimii ani”, iar ministrul său de externe a adăugat că Berlinul nu trimite arme letale în zone de criză pentru că ar putea „pune gaz pe foc”.

Citește și: