​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să rămână unită în faţa Rusiei, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Consiliului European Charles Michel şi după declaraţii controversate ale unor responsabili germani, relatează AFP şi Reuters. Reamintim că șeful marinei germane a demisionat sâmbătă după ce a fost criticat pentru că a spus că președintele rus Vladimir Putin merită respect, iar Kievul nu va recâștiga niciodată Crimeea anexată de la Moscova.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Zelenski a "subliniat că pentru Ucraina este important să se păstreze unitatea tuturor ţărilor membre UE în ceea ce priveşte protejarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a ţării sale, pe fondul temerilor unei invazii ruse, a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

Preşedintele Ucrainei a mulţumit luni Uniunii Europene pentru ceea ce a spus că a fost o decizie "în timp util" de a oferi 1,2 miliarde de euro asistenţă macro-financiară pentru a sprijini Kievul în impasul său cu Rusia.

"Ucraina puternică este cheia securităţii europene'', a spus Zelenski într-un mesaj pe Twitter după ce preşedinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a anunţat un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina pentru a atenua efectele impasului cu Rusia.

Zelenski le-a mulţumit luni preşedintelui Consiliului European Charles Michel şi liderilor naţionali ai UE pentru solidaritate şi sprijin în starea de impas în care se află ţara sa cu Rusia, care a desfăşurat trupe de-a lungul graniţei lor comune.

''Vă sunt recunoscător, domnule preşedinte al Consiliului European şi liderilor ţărilor UE, ai căror diplomaţi rămân în statul nostru şi ne susţin, făcându-şi treaba'', a spus Zelenski într-o convorbire telefonică avută cu Charles Michel. Zelenski a precizat că Ucraina nu va răspunde provocărilor din partea rusă.

Șeful marinei germane a demisionat sâmbătă după ce a fost criticat pentru că a spus că președintele rus Vladimir Putin merită respect, iar Kievul nu va recâștiga niciodată Crimeea anexată de la Moscova.

Anterior, tot sâmbătă, Kay-Achim Schoenbach și-a cerut scuze pentru comentariile sale „nechibzuite”, publicate pe YouTube și difuzate la scară largă în mass-media germană, numindu-le o greșeală.

Comentariile acestuia au venit într-un moment sensibil, deoarece Rusia a adunat zeci de mii de soldați la granițele Ucrainei și sunt în desfășurare eforturi diplomatice pe toate palierele pentru a preveni escaladarea situației într-un război, deși Rusia neagă că plănuiește să invadeze Ucraina.