Viceamiralul german Kay-Achim Schönbach, care și-a anunțat demisia din postul de comandant șef al marinei germane, se descrie drept „creștin romano-catolic foarte radical”, care crede în Dumnezeu, și de aceea consideră că e bine să putem conta pe Rusia creștină, ca partener împotriva Chinei.

Kay-Achim SchönbachFoto: Captura YouTube

Cu Rusia împotriva amenințării chineze

„Chiar și noi, India, Germania, avem nevoie de Rusia, pentru că avem nevoie de Rusia împotriva Chinei”, a spus Schönbach. Iar chiar dacă Putin este ateu, „nu contează. Având această țară mare de partea noastră ca partener bilateral, chiar dacă nu este o democrație, (...) poate ține Rusia departe de China”.

El a mai spus, într-un videoclip publicat pe internet: „Peninsula Crimeea a dispărut, nu se va mai întoarce”. Referindu-se la conflictul dintre Rusia și Ucraina, Schönbach a adăugat că „este o prostie” faptul ca Rusia dorește să-și însuşească teritoriul ucrainean.

Un reportaj mai amplu la temă, al Welt TV, poate fi vizionat aici.

În timpul unei inspecții maritime în India, viceamiralul Schönbach și-a exprimat înțelegerea față de președintele rus, Vladimir Putin. "Ceea ce își dorește cu adevărat este respect, pe picior de egalitate. Și - Doamne -, a arăta respect față de cineva nu costă aproape nimic, nu costă nimic. Așa că, daca aș fi întrebat: E ușor să-i acorzi respectul pe care îl cere - și pe care probabil că il merită."

Schönbach a spus, citat de Spiegel.de: „Chiar și noi, India, Germania, avem nevoie de Rusia împotriva Chinei” și că „Rusia merită respect”, iar această dorință a Rusiei este „ușor de îndeplinit”.

Reacții ministeriale și regrete

Atât Ministerul Apărării, cât și Ministerul de Externe, s-au distanțat de declarațiile lui Schönbach. Într-o videoconferință de dimineață, ministrul Apărării, Christine Lambrecht (SPD), a discutat cu inspectorul ei general, Eberhard Zorn, și cu consilierul ei șef pentru relații publice, despre cum să procedeze cu Schönbach. Ministerul ucrainean de Externe o convocase anterior pe ambasadoarea Germaniei în Ucraina, Anka Feldhusen.

În urma acestor discuții, Schönbach va fi eliberat din funcție „la cererea sa” și înlocuit de contra-amiralul Jan Christian Kaack. Potrivit Spiegel, era de așteptat ca Schönbach să-și ceară demisia, pentru a se evita consecințele declarațiilor sale, asupra Ministerului Apărării.

Un purtător de cuvânt al acestui minister a declarat, pentru dpa: „În ceea ce privește conținutul și alegerea cuvintelor, declarațiile nu corespund, în niciun caz, cu poziția Ministerului Federal al Apărării”. Schönbach însuși a comentat, sâmbătă, pe contul său oficial de Twitter, descriindu-și declarația ca fiind o „greșeală clară” și ca „imprudentă”.

În cererea sa de eliberare din funcție, Kay-Achim Schönbach precizează: „Declarațiile mele necugetate făcute în India, referitoare la politica militară și de securitate, apasă din ce în ce mai tare asupra funcției mele. Pentru a evita pagube ulterioare aduse Marinei germane, Armatei federale și, mai ales, Republicii Federale Germania, consider acest pas ca fiind necesar”.