NATO a respins vineri cererea Rusiei de retragere a trupelor străine din Alianța prezentă în Bulgaria și România și a denunțat ideea de sfere de influență în Europa, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, potrivit AFP.

Trupe NATOFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Cerințele Rusiei ar crea membri NATO de clasa întâi și a doua, ceea ce nu putem accepta”, a spus Oana Lungescu.

Rusia ”a promis” vineri Occidentului „cele mai grave consecințe” dacă va continua să ignore „preocupările sale legitime” cu privire la întărirea militară a Statelor Unite și a NATO la granițele cu Ucraina și Rusia, potrivit AFP.

„Acest lucru poate fi evitat dacă Washingtonul reacţionează pozitiv la proiectele noastre de acorduri privind garanţiile de securitate, la care sperăm să primim un răspuns scris din partea Statelor Unite articol cu ​​articol săptămâna viitoare”, a declarat Ministerul rus al Externelor într-un comunicat de presă.

Potrivit ministerului, această poziție a fost comunicată șefului diplomației americane Antony Blinken, care s-a întâlnit vineri la Geneva cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Antony Blinken a fost înștiințat că ignorarea în continuare preocupările legitime ale Rusiei legate în primul rând de exploatarea militară continuă de către Statele Unite și aliații săi NATO a teritoriului Ucrainei, în contextul unei desfășurări la scară largă a forțelor și activelor Alianței în apropiere granițele noastre, va avea cele mai grave consecințe”, a spus Moscova.

Retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria se numără printre garanțiile de securitate pe care Rusia le cere Occidentului, a transmis vineri ministerul rus de externe citat de Reuters. Declarațiile au fost făcute cu doar 20 de minute înaintea rundei de negocieri la nivel înalt SUA-Rusia de la Geneva.

Diplomații americani și ruși nu au făcut niciun progres major în discuțiile privind Ucraina vineri, dar au fost de acord să continue să vorbească pentru a încerca să rezolve o criză care a stârnit temeri de un conflict militar.