Anunţul de joi conform căruia Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock) nu se va clinti anul acesta ar putea fi văzut ca un semn de speranţă, având în vedere pandemia de COVID-19 şi mişcările de trupe ruse la frontiera cu Ucraina, ce provoacă îngrijorări în Statele Unite şi Europa, relatează CNN și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aşa cum se întâmplă din 1947, Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic a anunţat joi că poziţia acului mare al ceasului rămâne pe loc în 2022, la 100 de secunde până la miezul nopţii, la fel ca anul trecut.

„Pragul sfârşitului nu este departe”, a transmis Buletinul explicând o decizie anunţată virtual, în sine un semn grăitor al acestor vremuri. Înainte de COVID-19, „dezvăluirea” era făcută anual la Clubul Naţional de Presă din Washington.

Ce este Ceasul Apocalipsei

Buletinul îşi are sediul la Universitatea din Chicago, vizavi de locul de naştere al Epocii Atomice. Acolo, în 1943, Enrico Fermi a realizat experimentele ce au condus la dezvoltarea primei bombe atomice.

Situl este marcat printr-o sculptură de Henry Moore ce înfăţişează o explozie atomică. Artista din Chicago Martyl Langsdorf a creat imaginea ceasului în urmă cu 75 de ani, la comanda oamenilor de ştiinţă care au construit bombă atomică ce a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

La acel moment, în 1947, Războiul Rece era deja declanşat, iar oamenii de ştiinţă au dorit ca prin acest demers să îi alerteze pe americani cu privire la pericolul unei confruntări nucleare cu Uniunea Sovietică.

Scopul lor a fost să „înspăimânte oamenii pentru a deveni raţionali”, a declarat Eugene Rabinowitch, biolog şi editor-şef al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic.