​Ceasul apocalipsei, care simbolizează iminența unui cataclism planetar și dispariția omenirii, a fost setat miercuri la doar 100 de secunde de miezul nopții, din cauza ineficienței guvernelor în gestionarea pandemiei, semn al nepregătirii lor în fața amenințărilor nucleare și climatice, spun oamenii de știință, potrivit AFP.

Ceasul apocalipseiFoto: Wikipedia

"Pandemia mortală și terifiantă de Covid-19 servește ca un apel istoric de trezire, o ilustrare clară că guvernele naționale și organizațiile internaționale sunt prost pregătite să facă față amenințărilor armelor nucleare și ale schimbărilor climatice care ar putea pune capăt cu adevărat civilizației", a spus dr. Rachel Bronson, directorul general al ”Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic”, responsabilă de acest ceas simbolic, creat în 1947.

Deciziile de a seta Ceasul înainte sau înapoi sunt luate în urma ședințelor Consiliului de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, format din cercetători și oameni de știință, 19 dintre aceștia fiind laureați ai Premiului Nobel.

Anul trecut, săgețile au fost date înainte cu 20 de secunde și au indicat ora cea mai apropiată de miezul nopții din istoria ceasului.

"Trezește-te!" a fost apelul către șefii de stat ai marilor puteri al fostului guvernator al Californiei și președintele consiliului de administrație al Buletinului Oamenilor de Știință Atomici, Jerry Brown.

"Statele Unite, Rusia și puterile nucleare ale lumii trebuie să nu se mai acuze reciproc. Este timpul să eliminați armele nucleare, nu să construiți mai multe. La fel pentru schimbările climatice: Statele Unite, China și alte țări importante trebuie să abordeze serios emisiile mortale acum", a mai argumentat el.

Printre recomandările adresate șefilor de stat, grupul de experți îndeamnă președinții americani și ruși să extindă cât mai mult posibil termenii acordului New Start privind limitarea armamentului nuclear al celor două țări. Parlamentul rus a ratificat miercuri o prelungire a acordului până în 2026.

Experții încurajează în continuare Statele Unite să se angajeze să nu folosească prima o armă nucleară în conflict și să-și convingă aliații și rivalii să facă același lucru, ceea ce ar constitui „un pas către securitate și stabilitate”, potrivit lor.

Creat după cel de-al doilea război mondial, ceasul apocalipsei indica inițial 7 minute până la miezul nopții. Până în 1991, la sfârșitul Războiului Rece, se mutase înapoi la 17 minute înainte de miezul nopții. În 1953, precum și în 2018 și 2019, era la 2 minute de miezul nopții.