​Secretarul de Stat american Antony Blinken efectuează marţi o vizită în Ucraina, pentru a afişa astfel susţinerea Statelor Unite pentru Kiev pe fondul unor temeri cu privire la o invazie a Rusiei, anunţă într-un comunicat Departamentul de Stat american, citat de CNN.

Antony Blinken alaturi de presedintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Office / Xinhua News / Profimedia

Blinken, care urmează să fie primit la Kiev de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vizează „să consolideze angajamentul Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, anunţă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Antony Blinken va efectua de asemenea, joi, o vizită la Berlin, în vederea unor negocieri cu Regatul Unit, Franţa şi Germania în dosarul ucrainean, anunţă în comunicat Departamentul de Stat.

Cele patru puteri transatlantice urmează să discute despre „eforturile comune de descurajare a unei agresiuni ruse continue către Ucraina, inclusiv despre dispoziţia aliaţilor şi partenerilor de a impune consecinţe masive şi importante costuri economice Rusei”, a anunţat Ned Price.

Acest turneu al lui Antony Blinken „are loc în urma unei vaste operaţiuni diplomatice împreună cu aliaţii noştri privind o abordare unită în răspuns la ameninţarea pe care Rusia o reprezintă pentru Ucraina şi a eforturilor nostre comune de a o încuraja să aleagă calea diplomatică şi o dezescaladare, în interesul securităţii şi stabilităţii”, precizează purtătorul de cuvânt.

Turneul secretarului de stat american are loc după vizitele efectuate la Moscova şi Kiev de noul ministru german de Externe, Annalena Baerbock, cu scopul de a media în criza dintre cele două ţări.

Ucraina acuză Germania că o împiedică să cumpere echipament militar al NATO, în pofida pericolului unei invazii a Rusiei.

În pofida acestui lucru, Annalena Baerbock a declarat luni la Kiev că Germania va face tot posibilul pentru a garanta securitatea Ucrainei, reiterând importanța unui „dialog serios” cu Rusia.

Citește și: