Guvernul Marii Britanii va reduce finanţarea BBC, ordonând o îngheţare de doi ani a taxei pe care oamenii o plătesc pentru a viziona postul de radiodifuziune, a informat Mail on Sunday, potrivit Reuters și News.ro.

BBC WorldFoto: Flickr/ chiefmoamba

Viitorul British Broadcasting Corporation este un subiect perpetuu de dezbatere politică, guvernul premierului Boris Johnson sugerând cel mai recent că finanţarea companiei trebuie reformată.

Împreună cu o rată a inflaţiei estimată să atingă în aprilie un maxim al ultimilor 30 de ani, de cel puţin 6%, îngheţarea costului taxei la nivelul actual 159 de lire sterline ar oferi o oarecare uşurare oamenilor care se luptă cu creşterea bruscă a costurilor vieţii. Dar ar fi de asemenea o lovitură puternică pentru finanţele BBC, care încearcă să concureze cu instituţiile de ştiri finanţate privat şi cu alte servicii de streaming de divertisment finanţate prin abonamente.

În noiembrie, guvernul a lansat negocieri pentru a conveni cât va costa abonamentul, parte a unui acord de finanţare pe cinci ani, care urmează să înceapă în aprilie 2022.

Departamentul Digital, Media, Cultură şi Sport a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre raportul Mail on Sunday.

Secretarul pentru Cultură, Nadine Dorries, a spus că decontarea taxei va fi ultimul astfel de acord şi a postat pe Twitter un link către articolul Mail on Sunday.

„Acum este timpul să discutăm şi să dezbatem noi modalităţi de finanţare, susţinere şi vânzare de conţinut britanic excelent”, a spus ea pe Twitter.

BBC a refuzat să comenteze tweet-ul lui Dorries sau articolul publicat de Mail on Sunday.

Partidul Laburist de opoziţie a declarat că reducerea finanţării este motivată politic.

„Prim-ministrul şi secretarul pentru Cultură par hotărâţi să atace această mare instituţie britanică pentru că nu le place jurnalismul ei”, a declarat Lucy Powell, parlamentar laburist şi şef pentru politici culturale.

Producţia de ştiri a BBC este criticată în mod regulat de partidele politice din Marea Britanie. Acoperirea sa asupra problemelor legate de Brexit - esenţială pentru guvernul lui Johnson - a fost mult timp văzută ca fiind excesiv de critică de către susţinătorii părăsirii Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, un parlamentar conservator a spus că acoperirea BBC referitoare la petrecerile din reşedinţa lui Johnson din Downing Street în timpul restricţiilor cauzate de coronavirus a echivalat cu „o tentativă de lovitură de stat” împotriva premierului.