SUA au acuzat vineri Rusia că a „poziţionat în avans” agenţi în Ucraina pentru a desfăşura o operaţiune care să poată servi drept „pretext pentru o invazie” a forţelor Moscovei, relatează AFP și Agerpres.

Exercitii cu soldati rusiFoto: Mihail Siergiejevicz/SOPA Imag / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Rusia pune bazele pentru a avea posibilitatea de a crea toate piesele unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin intermediul unor acte de sabotaj şi a unor operaţiuni de lansare a unor informaţii, acuzând Ucraina că pregăteşte un atac iminent împotriva forţelor ruse în estul Ucrainei”, a spus un înalt responsabil american, prezentând informaţiile de care dispune Washingtonul în acest sens.

Guvernul american avertizează de mai multe săptămâni în legătură cu posibilitatea ca Moscova, pe care o acuză că a desfăşurat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unei potenţiale ofensive, să creeze anterior un „pretext” pentru a trece la acţiune.

Consilierul preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat acest lucru şi joi în faţa presei, promiţând detalii privind concluziile serviciilor de informaţii americane, dar precizând în acelaşi timp că acestea cred că Kremlinul nu a luat încă o decizie definitivă privind un eventual atac.

„Am văzut această strategie la lucru în 2014”, atunci când Rusia a anexat Crimeea, „ei pregătesc această strategie din nou”, a avertizat Jake Sullivan.

Potrivit înaltului responsabil care a furnizat detalii suplimentare vineri, Washingtonul „dispune de informaţii care indică faptul că Rusia a poziţionat deja în avans agenţi pentru a derula operaţiuni sub un steag fals în estul Ucrainei”.

„Aceşti agenţi sunt instruiţi în gherilă urbană şi utilizarea de explozibili pentru a desfăşura acte de sabotaj împotriva forţelor aliate Rusiei”, dându-se drept ucraineni, a adăugat el.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a infirmat vineri relatările din media occidentale potrivit cărora Moscova ar pregăti o provocare în estul Ucrainei, calificându-le drept informaţii „nefondate”, informează agenţia TASS, preluată de Reuters.

Citește și: