​Rusia „nu intenționează” să atace Ucraina, a asigurat luni, după discuții cu Statele Unite, negociatorul rus, care a remarcat și „seriozitatea” americanilor cu privire la cererile Rusiei de a-i garanta securitatea în fața NATO, scrie AFP.

Serghei RiabkovFoto: Tasnim

„Le-am explicat colegilor că nu avem planuri, nicio intenție de a ataca – între ghilimele – Ucraina”, a spus Serghei Riabkov, viceministrul de Externe, asigurând că nu există niciun motiv „să ne temem de o escaladare a situației pe acest front”.

Pe baza negocierilor cu omologul său american, Wendy Sherman, el a lăudat seriozitatea cu care partea americană a preluat cererile Rusiei pentru securitatea sa, în primul rând garanții legale de a nu mai extinde NATO, în primul rând către fostele țări sovietice, cu Ucraina și Georgia în frunte.

„Avem impresia că partea americană a luat foarte în serios propunerile Rusiei”, a spus el, după discuții „dificile, lungi, profesionale”.

  • Financial Times: Amenințările lui Putin disimulează o poziție tot mai slabă

  • Există riscul de o înrăutățire a evoluției confruntării

    Potrivit acestuia, „situația nu este fără speranță”, așadar, în timp ce de săptămâni întregi tensiunile ruso-occidentale au continuat să se agraveze, în special din cauza desfășurării a zeci de mii de soldați ruși la granițele Ucrainei.

    Dar, a hotărât el, „nu trebuie să subestimăm riscurile legate de o înrăutățire a evoluției confruntării”.

    „Solicităm Statelor Unite să dea dovadă de responsabilitate maximă”, a avertizat Riabkov.

    Pentru el, concesiile către Rusia trebuie făcute „rapid”, Riabkov insistând că procesul de negociere nu ar trebui să dureze „luni și ani”.

    SUA reafirmă că uşile NATO rămân deschise

    Wendy Sherman (stânga) și Serghei Riabkov / AFP/ Profimedia

    Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor de luni cu Rusia privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO, potrivit Agerpres.

    Wendy Sherman a mai spus că SUA au avut discuţii sincere şi directe cu delegaţia rusă pe durata a aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus la Geneva eventuale limite reciproce pentru rachete şi manevre militare în Europa.

    Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au abordat într-o convorbire telefonică tensiunile din Ucraina şi au subliniat că orice agresiune suplimentară la adresa acestei ţări "va avea consecinţe uriaşe".