Prinţul Andrew a renunţat joi la titlurile sale militare şi patronajul asociaţiilor, a doua zi după refuzul justiţiei americane de a clasa o plângere civilă prin care fiul reginei Elisabeta a II-a este acuzat de agresiuni sexuale, relatează AFP.

Virginia Giuffre si printul AndrewFoto: Captura YouTube

„Cu acordul şi aprobarea reginei, afilierile militare şi patronajele regale ale Ducelui de York au fost returnate reginei. Ducele de York va continua să nu-şi mai asume funcţii publice şi să se apere în acest caz ca un cetăţean privat”, arată un comunicat al Palatului Buckingham, sugerând că Regina Elisabeta a II-a nu îi va finanța costurile cu avocații.

Peste 150 de veterani ai armatei britanice i-au cerut fostului pilot de elicopter renunțarea la titlurile militare.

Prințul Andrew al Marii Britanii nu a reușit să convingă un judecător american să respingă procesul Virginiei Giuffre care îl acuză pe ducele de York că a abuzat-o sexual când era adolescentă.

Virginia Giuffre, o americancă de 38 de ani care locuiește acum în Australia, l-a denunțat public pe Andrew de ani de zile. Dar vara trecută, ea a decis să trimită problema în instanță și a depus o plângere la New York, acuzându-l că este unul dintre prietenii puternici cărora Jeffrey Epstein i-a predat-o pentru a o abuza sexual.

Virginia Giuffre îl acuză pe prinț că a agresat-o sexual de trei ori în 2001, când avea 17 ani, la Londra, New York și în Insulele Virgine americane.