Prințul Andrew al Marii Britanii nu a reușit să convingă un judecător american să respingă procesul Virginiei Giuffre care îl acuză pe ducele de York că a abuzat-o sexual când era adolescentă, relatează AFP.

Printul Andrew si Virginia Roberts GiuffreFoto: BBC

În acest caz, jenant pentru Palatul Buckingham, cel de-al doilea fiu al Reginei Elisabeta, care neagă energic acuzațiile, riscă, așadar, în continuare un proces civil.

Dacă toate recursurile ar fi respinse, acest proces ar putea avea loc „între septembrie și decembrie” 2022, a declarat judecătorul din New York, Lewis Kaplan, în toamna lui 2021.

Virginia Giuffre, o americancă de 38 de ani care locuiește acum în Australia, l-a denunțat public pe Andrew de ani de zile. Dar vara trecută, ea a decis să trimită problema în instanță și a depus o plângere la New York, acuzându-l că este unul dintre prietenii puternici cărora Jeffrey Epstein i-a predat-o pentru a o abuza sexual.

Virginia Giuffre îl acuză pe prinț că a agresat-o sexual de trei ori în 2001, când avea 17 ani, la Londra, New York și în Insulele Virgine americane.

Ea „este în mod evident fericită” că cererea prințului „a fost respinsă” și că acum „se pot strânge” dovezi pentru a i susține plângerea, a reacționat avocatul său, David Boies.

Echipa prințului a făcut totul de șase luni pentru a convinge justiția americană să renunțe la această procedură.

De data aceasta, pentru a obține respingerea plângerii, avocații săi au adus în discuție un acord din 2009, prin care Virginia Giuffre se angaja să nu-l dea în judecată pe Jeffrey Epstein, precum și pe „alți potențiali inculpați”, contra unei despăgubiri de 500.000 de dolari din partea multimilionarului american.

„Nu se poate spune că Acordul din 2009 demonstrează, în mod clar şi fără ambiguitate, că părţile intenţionau ca de acesta să beneficieze „direct”, „în primul rând” sau „în mod substanţial” prinţul Andrew”, a scris judecătorul Lewis A. Kaplan în argumentul său de 46 de pagini.

Drept urmare, el consideră că cererea prințului trebuie „refuzată în toate privințele”.

Avocații Virginiei Giuffre au susținut că prințul nu a fost sub nicio formă „acoperit” de tranzacția din 2009.