Statele Unite „doresc să creadă” Rusia când afirmă că nu plănuiește niciun atac asupra Ucrainei, a declarat luni ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, menționând că mișcările ruse de până acum denotă opusul acestei poziții, potrivit AFP.

Linda Thomas-GreenfieldFoto: Wikipedia

„Vreau să cred”, a spus diplomatul în timpul unei scurte întâlniri cu reporterii la ONU, ca răspuns la o întrebare despre afirmația negociatorului rus de la Geneva, Serghei Riabkov, că Rusia nu intenționează să atace Ucraina.

„Mi-aș dori să spună adevărul, că nu au planuri, dar tot ceea ce am văzut până acum indică faptul că fac mișcări în această direcție”, a adăugat Linda Thomas-Greenfield.

„Dacă au decis să nu continue datorită negocierilor noastre cu ei din ultimele săptămâni, cu președintele (Joe) Biden vorbind cu președintele (Vladimir) Putin de două ori, atunci acesta este un lucru bun. Dar vom continua să ne pregătim și să ne planificăm răspunsul dacă vor lua măsuri împotriva Ucrainei”, a avertizat ea, amintind că Washingtonul era, în acest caz, gata să impună sancțiuni enorme economiei ruse, să întărească prezența NATO în statele aliate de pe linia întâi și să crească ajutorul defensiv acordat Ucrainei”.

După o întâlnire la Geneva, taberele americane și ruse au asigurat că vor să-și continue discuțiile în vederea detensionării, repetându-și avertismentele reciproce.