Italia înapoiază Greciei un fragment din friza de est a Partenonului, în cadrul unui acord care ar putea pune presiune pe Marea Britanii să restituie marmurele din Partenon, vechi de 2.500 de ani, preluate de Lord Elgin la începutul secolului al XIX-lea, relatează News.ro citând The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fragmentul, care înfăţişează piciorul unei zeiţe, Peitho sau Artemis, se află în prezent la Antonino Salinas Regional Archaeological Museum din Palermo, Sicilia. Iniţial, a fost cumpărat de Univeristatea din Palermo de la văduva lui Robert Fagan, consulul britanic pentru Sicilia şi Malta, după moartea sa în 1816.

Artefactul este returnat sub forma unui împrumut de patru ani, ca parte a unui acord de schimburi culturale între Sicilia şi Grecia, cu intenţia ca perioada de împrumut să fie prelungită cu încă patru ani. Cu toate acestea, mutarea înapoi în Grecia ar putea deveni în cele din urmă permanentă.

În schimb, Muzeul Acropole din Atena va împrumuta muzeului din Palermo o statuie fără cap de secol V î.Hr. a zeiţei Atena, precum şi o amforă de secol VIII î.Hr.

Acordul, care include un schimb de iniţiative culturale între cele două muzee, vine după câţiva ani de negocieri între autorităţile siciliene şi cele greceşti.

Grecia se luptă de mult timp pentru ca marmurele din Partenon să fie repatriate din Marea Britanie. În noiembrie, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a cerut Marii Britanii să returneze marmurele Greciei, oferindu-se în acelaşi timp să împrumute unele comori istorice greceşti la British Museum.

Citește și: