După sesiunea anuală a Comitetului interguvernamental pentru promovarea returnării bunurilor culturale, UNESCO recomandă "Marii Britanii să se angajeze în discuţii cu Grecia", potrivit ministrului grec al Culturii, Lina Mendoni. Controversa eternă cu privire la cine ar trebui să conserve frizele din Partenon, Grecia sau Marea Britanie, ar trebui discutată de cele două părţi implicate, potrivit News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un interviu acordat site-ului Greek City Times, Lina Mendoni susţine că CIPRCP (Comitetul interguvernamental pentru promovarea returnării bunurilor culturale), organism al UNESCO reunit între 27 şi 29 septembrie la Paris în sesiunea anuală, s-ar fi poziţionat pentru restituirea frizelor deţinute de la începutul secolului XIX de British Museum.

"Comitetul cere de urgenţă Marii Britanii să-şi revizuiască poziţia şi să înceapă discuţii cu Grecia, recunoscând că problema este de natură interguvernamentală - contrar afirmaţiilor din partea britanică - mai ales că Grecia are un drept legal de a cere returnarea sculpturilor la locul lor de origine", a declarat Mendoni, afirmând că acest Comitet a evocat "condiţiile proaste de expunere în care sunt păstrate sculpturile la British Museum".

În august, o scurgere de pe acoperişul instituţiei a creat infiltraţii de apă în galeriile greceşti ale muzeului şi a întârziat redeschiderea a şapte săli dedicate civilizaţiei elene, inclusiv cea în care sunt expuse sculpturile din Partenon, aşa cum aminteşte The Art Newspaper. Această ultimă încăpere este, de altfel, închisă publicului, aşa cum indică site-ul instituţiei.

"UNESCO nu poate comenta asupra unei decizii din partea unuia dintre organismele sale consultative interguvernamentale", a declarat un purtător de cuvânt pentru revista de specialitate. "Deciziile celei de-a 22-a sesiuni a CIPRCP vor fi publicate în luna octombrie". El precizează că rolul Comitetului este de a favoriza "reîntoarcerea de bunuri culturale în ţara lor de origine sau de a le restitui în caz de deturnare", având doar rol de mediator între state.

Între 1802 şi 1803, marmurele din centrul acestui litigiu au fost transportate în Marea Britanie de Lordul Elgin, ambasadorul britanic la curtea otomană din epocă. În prezent sunt expuse la British Museum din Londra. Potrivit britanicilor, liderii otomani din Grecia i-au acordat permisiunea de a le împrumuta.

Marea Britanie a refuzat întotdeauna să înapoieze Greciei aceste plăci sculptate, chiar când Atena s-a pregătit în 2009 cu un muzeu ultra-modern pentru a le primi. Pentru autorităţile greceşti, permisiunea de a împrumuta frizele în chestiune nu a fost acordată de Grecia şi deci nu este valabilă.

De peste 30 de ani, Grecia reclamă returnarea frizelor din templul antic care reprezintă în special o bătălie mitică între centauri şi oameni. Atena a beneficiat de medierea propusă de Unesco pentru a ajuta cele două ţări să-şi rezolve neînţelegerile cu privire la restituirea frizelor, însă aceasta nu a reuşit niciodată.