CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk crede că un expert în criptomonede extrem de secretos ar putea fi Satoshi Nakamoto, creatorul misterios al bitcoin, relatează Markets Insider.

Elon Musk este unul dintre marii fani ai bitcoinFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

Musk pare să fie de acord cu numeroase persoane din domeniul crypto care cred că Nick Szabo, un expert în ingineria calculatoarelor ce a absolvit și studii juridice, ar fi creat bitcoin.

„Te poți uita la evoluția ideilor înainte de lansarea bitcoin să vezi cine a scris despre aceste idei”, i-a spus Musk cercetătorului în inteligență artificială Lex Fridman în timpul unui podcast publicat marți, după ce a fost întrebat de identitatea reală a lui Nakamoto.

Miliardarul sud-african a precizat că este „evident” că nu știe exact cine este creatorul celei mai mari criptomonede din lume dar că teoriile formulate de Szabo par fundamentale pentru crearea bitcoin.

„Se pare că Nick Szabo este probabil responsabil de evoluția acestor idei, mai mult decât orice altă persoană. El afirmă că nu este Nakamoto dar eu nu sunt sigur nici de una, nici de cealaltă. Însă el pare să fie cel responsabil de cele mai multe idei din spatele bitcoin” a declarat Elon Musk.

Satoshi Nakamoto, misteriosul creator al bitcoin

Bitcoin a fost propus pentru prima dată în octombrie 2008 de Satoshi Nakamoto, un pseudonim în spatele căruia unii din lumea crypto cred că s-ar putea afla mai mult de o persoană.

O echipă de experți în lingvistică a studiat în 2014 documentul original în care era propus conceptul de bitcoin, comparându-l cu lucrări scrise de Szabo, un licențiat în ingineria calculatoarelor și apoi în drept al prestigioasei Universități Washington.

Cercetătorii au comparat documentul despre bitcoin și cu scrierile altor 10 persoane despre care există presupuneri că ar fi stat în spatel creării primei criptomonede din lume.

Concluzia acestora a fost una fără echivoc: „Numărul de asemănări lingvistice între scrierile lui Szabo și documentul despre bitcoin este nefiresc”.

Aceștia au adăugat că niciunul dintre ceilalți potențiali candidați „nu se apropie nici pe departe în ceea ce privește compatibilitatea”.

Un articol publicat de The New York Times în 2015 îl creditează de asemenea pe Szabo cu crearea bitcoin.

Elon Musk, moment poetic despre crearea bitcoin

Szabo a vorbit în public despre istoria bitcoin și a tehnologiei blockchain însă a negat constant că ar fi fost creatorul anonim din spatele criptomonedei.

Un alt motiv pentru care multe persoane cred că Szabo este inventatorul bitcoin ține de faptul că acesta a propus încă din 1998 o monedă digitală pe care a numit-o „bit gold”.

El nu a implementat niciodată ideea „bit gold” însă propunerea sa este văzută drept un precursor direct al bitcoin.

În ceea ce-l privește pe Elon Musk, el a afirmat că nu crede că identitatea creatorului bitcoin este foarte importantă.

„Ce contează oricum un nume? Este un nume atașat unei idei. Ce înseamnă cu adevărat?”, a întrebat acesta, înainte de a avea un moment poetic.

„Un trandafir ar mirosi la fel de dulce, indiferent de nume”, l-a citat Musk pe poetul britanic William Shakespeare pentru a-și sublinia ideea.

Citește și: