Un juriu din Statele Unite i-a ordonat inginerului în știința calculatoarelor care pretinde că este Satoshi Nakamoto, enigmaticul creator al bitcoin, să plătească 100 de milioane de dolari familiei unui amic decedat care l-a dat în judecată, cerându-i jumătate din cei 1,1 milioane de bitcoini pe care i-ar deține, anunță Bloomberg.

Identitatea lui Satoshi Nakamoto este unul dintre cele mai mari mistere din lumea cryptoFoto: Handypix / Alamy / Profimedia Images

Juraților din Miami le-a luat în jur de o săptămână să ajungă la verdictul pronunțat luni după un proces care a durat 3 săptămâni.

Aceștia au respins majoritatea solicitărilor familiei lui Dave Kleiman, un expert în cibersecuritate din Florida care a murit în 2013 după ce a lucrat alături de Craig Wright, inginerul din Australia care pretinde că este creatorul bitcoin.

Familia susține că Kleiman și Wright au creat bitcoin împreună sub pseudonimul Nakamoto, minând împreună 1,1 milioane de criptomonede evaluate la momentul scrierii acestui articol la aproape 54 de miliarde de dolari.

Rudele bărbatului din Florida susțineau prin urmare că sunt îndreptățite la jumătate din criptomonedele deținute de Nakamoto, ca moștenitori de drept ai lui Kleiman.

Wright a declarat de nenumărate ori și în timpul acestui proces că a inventat bitcoin, la fel cum a făcut-o în numeroase ocazii anterioare.

Însă analiștii și entuziaștii domeniului crypto sunt extrem de sceptici față de afirmațiile sale, considerând că acesta este un șarlatan care caută publicitate.

Identitatea lui Satoshi rămâne în continuare un mister

Dacă jurații ar fi dat câștig de cauză în întregime familiei lui Kleiman misterul ar fi fost în sfârșit elucidat întrucât inginerul australian ar fi fost nevoit să îi acorde compensații în valoare de 27 de miliarde de dolari.

Wright a argumentat că relația sa cu Kleiman nu a fost un parteneriat de 50-50% și că acesta nu a fost niciodată proprietar al bitcoinilor minați.

În pofida faptului că va trebui să plătească 100 de milioane de dolari, Wright a declarat că nu intenționează să atace decizia în apel și că „nu m-am simțit niciodată atât de ușurat în viața mea”.

El a spus de asemenea că se simte răzbunat de verdict și că acesta demonstrează că este adevăratul creator al bitcoin.

„Juriul a constatat evident că eu sunt altfel nu ar fi existat despăgubiri. Și eu sunt”, a declarat acesta.

Familia lui Kleiman nu pare nici ea foarte nemulțumită de deznodământul procesului, un avocat al acesteia declarând că verdictul este „un precedent istoric în industria inovatoare a criptomonedelor și blockchain”.

Este crezut că Nakamoto, oricine ar fi el, nu s-a întâlnit niciodată în persoană cu colaboratorii săi, comunicând doar prin intermediul internetului.

Citește și: