Fostul prim-ministru francez François Fillon a fost numit recent în consiliul de administrație al gigantului petrochimic rusesc Sibur, potrivit unui document publicat de companie și citat de Politico.

HotNews.roFoto: Hotnews

Politicianul conservator care a candidat la președinție în 2017 după ce a fost timp de aproape 5 ani premier sub Nicolas Sarkozy s-a alăturat companiei rusești în calitate de „director independent” pe 17 decembrie.

Sibur este condus de oligarhii Leonid Mihelson și Ghenadi Timoșenko.

Timoșenko este un vechi cunoscut al președintelui rus Vladimir Putin ale cărui activități din sectorul energetic „au fost legate direct de Putin” de către Trezoreria SUA în 2014.

Kirill Șamalov, fostul ginere al lui Putin, este unul dintre acționarii Sibur după ce în 2013 a cumpărat o cotă de 3,8% din acțiunile companiei pentru 100 de dolari.

Valoarea acțiunilor era estimată la 380 de milioane de dolari la momentul respectiv, potrivit unei investigații independente realizate de jurnaliștii de la IStories.

Cum „unge” Rusia foști importanți oficiali europeni

La sfârșitul lunii iunie a acestui an Fillon fusese nominalizat de guvernul rus și pentru consiliul de administrație al companiei petroliere de stat Zaroubejneft pentru care oferă servicii de consultanță prin firma sa Apteras.

Fostul premier francez a fost condamnat în iunie 2020 la cinci ani de închisoare în urma acuzațiilor de angajări fictive care i-au deraiat campania prezidențială din 2017.

El a atacat în apel decizia fiind așteptat ca o hotărâre să fie pronunțată de Curtea de Apel din Paris în primăvara anului viitor.

Fillon a devenit cel mai nou politician proeminent din Europa care s-a alăturat unor companii petroliere rusești în ultimii ani, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al fostului cancelar Gerhard Schröder care a fost angajat de Gazprom în 2017.

Karin Kneissl, fosta șefă a diplomației austriece, a fost propusă în consiliul de administrație al Rosneft în luna martie a acestui an.

Kneissl, cunoscută pentru că l-a invitat în 2018 pe președintele rus Vladimir Putin la nunta ei unde a dansat cu acesta, a fost confirmată în funcție în luna iunie.