Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi să se întoarcă pagina în cazul otrăvirii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, din lipsă de probe.

Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

„Am trimis mai multe solicitări din partea Procuraturii ruse pentru a obţine materiale care să confirme otrăvirea. Nu există nici măcar un singur material despre acest Noviciok sau orice altceva”, a declarat Putin ca răspuns la o întrebare a unui corespondent BBC în timpul conferinţei sale anuale de presă, relatează Agerpres.

El a adăugat că Rusia a propus, de asemenea, să trimită specialişti pentru a ajuta la investigarea acestui caz, care a determinat impunerea de sancţiuni occidentale.

„Eu însumi le-am sugerat preşedintelui Franţei (Emmanuel Macron) şi cancelarului Germaniei (Angela Merkel) să îi lase pe experţii noştri să meargă acolo pentru a lua probe”, a declarat Putin. El a subliniat că Moscova ar avea astfel temei legal pentru a deschide un dosar penal pe baza „presupusei” otrăviri. „Dar nu am obţinut nimic”, a repetat liderul rus.

Prin urmare, a venit timpul să „nu mai vorbim despre asta” şi să „întoarcem pagina” în această chestiune, a conchis preşedintele Rusiei.

Navalnîi este încarcerat în Rusia în cadrul unui dosar penal pentru fraudă. Liderul opoziţiei a fost reţinut imediat după ce s-a întors din Germania în ianuarie, după mai multe luni de tratament, după ce a supravieţuit unei otrăviri în timpul unei călătorii în Siberia în august 2021.

În timpul conferinţei de presă anuale de sfârşit de an, Putin a fost întrebat şi despre asasinarea liderului opoziţiei Boris Nemţov (2015) şi a jurnalistei Anna Politkovskaia (2006).

„Am făcut totul pentru a clarifica acele asasinate. (...) Mai multe persoane au fost încarcerate pentru aceste crime”, a răspuns Putin, care a recunoscut că există opinii potrivit cărora persoanele care execută pedepse pentru uciderea lui Nemţov şi a lui Politkovskaia nu sunt de fapt „autorii” acestor crime.

Citește și: