Rusia dorește să evite conflictul cu Ucraina și cu Occidentul, a susținut joi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Vladimir PutinFoto: AFP / AFP / Profimedia

"Aceasta nu este varianta noastră (preferată), nu ne dorim acest lucru", a declarat Putin la conferința sa anuală de presă.

Putin a spus că Rusia a primit un răspuns în general pozitiv la propunerile de securitate pe care le-a înmânat Statelor Unite luna aceasta și că negocierile vor începe la începutul anului viitor la Geneva.

"Sper că evoluția situației va continua pe această cale", a afirmat el.

Viitoarele acțiuni ale Rusiei vor depinde de asigurarea propriei securități fără condiții, iar Occidentul ”trebuie să ne dea garanții imediat, acum, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a susținut că NATO a trișat cu al cincilea val de exdindere de după Războiul Rece și SUA este cu rachetele lângă ușa Rusiei.

Rusia a respins în ultima vreme acuzațiile ucrainenilor și ale SUA potrivit cărora ar putea pregăti o invazie a Ucrainei încă de luna viitoare, deși a masat zeci de mii de soldați lângă graniță.

Rusia a prezentat vinerea trecută o serie de garanții de securitate pe care le cere din partea Occidentului, inclusiv promisiuni de renunțare la orice activitate militară în Ucraina și în Europa de Est și de a nu extinde și mai mult alianța militară NATO.

Statele Unite au răspuns că sunt pregătite să discute propunerile Rusiei care vizează limitarea drastică a influenței americane și NATO în vecinătatea sa, avertizând însă că o invazie a Ucrainei de către Moscova ar avea consecințe „masive”.

Referințe: