Prăbușirea lirei turcești nu s-a încheiat luni, până la punctul de a-i convinge pe antreprenorii țării, în mod tradițional precauți, să rupă tăcerea pentru a-i cere președintelui Recep Tayyip Erdogan să-și revizuiască politica monetară, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În fața încăpățânării șefului statului care continuă să susțină scăderea dobânzilor, organizația patronală Tüsiad, care revendică 85% din firmele exportatoare ale Turciei, i-a cerut acestuia să corecteze o politică monetară care duce economia și țara la fund.

Din ianuarie, lira s-a depreciat cu 57% față de dolar. Pentru turci această prăbușire a dus la o creștere a prețurilor care a devenit greu de îndurat, țara fiind foarte dependentă de importuri, în special de materii prime și energie. Prețul unor bunuri de bază ca uleiul de floarea-soarelui a crescut cu 50% în decurs de doar un an.

Erdogan a anunțat săptămâna trecută că Turcia va majora cu 50% salariul minim pe economie pentru a combate creșterile de prețuri.

Această nouă scădere a urmat unei declarații a șefului statului dat publicității duminică seara – dar înregistrată sâmbătă – în care a avertizat că nu va majora ratele dobânzilor pentru a stabiliza moneda.

Argumentând preceptele islamului care interzice cămătăria pentru a-și justifica alegerea, Erdogan declară că „ca musulman, voi face ceea ce religia noastră îmi poruncește să fac”.

„Dacă Dumnezeu vrea, inflația va scădea cât mai curând posibil”, adaugă el.

În realitate, șeful statului a reacționat cu acest videoclip la o poziție rară luată de Tüsiad, care l-a chemat la sfârșitul săptămânii să acționeze în fața crizei.

„Opțiunile politice implementate au creat nu numai noi dificultăți pentru lumea afacerilor, ci și pentru concetățenii noștri”, a spus organizația într-un comunicat postat online.