Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, aflat în închisoare, suferă de probleme neurologice grave ca urmare a torturii și a relelor tratamente aplicate în detenție, a declarat sâmbătă un consiliu independent de medici, recomandând un tratament adecvat, transmite AFP.

Fostul presedinte Saakasvili, in celula sa din spitalul inchisoriiFoto: Profimedia Images

Arestat la 1 octombrie, după ce s-a întors după opt ani de exil în Ucraina, Saakașvili a făcut greva foamei timp de 50 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale pentru o condamnare pentru abuz de putere pe care o denunță ca fiind politică.

Reformatorul pro-occidental în vârstă de 53 de ani, ce și-a condus țara între 2004 și 2013, a reînceput să mănânce după ce a fost transferat la 20 noiembrie la un spital militar din orașul Gori, în estul țării, în urma îngrijorărilor exprimate de medici că viața sa este în pericol.

Tortură psihologică, medicamente nenecesare și greva foamei

El a dezvoltat o serie de patologii neurologice care sunt "rezultatul torturii, al relelor tratamente, al îngrijirii medicale inadecvate și al grevei foamei prelungite", a concluzionat grupul de medici care a mers să îl examineze în detenție.

Mai exact, în declarație se spune că l-au diagnosticat cu encefalopatie Wernicke, care îi pune în pericol viața, și cu tulburare de stres post-traumatic.

Unul dintre medici, psihiatrul Mariam Jichkariani, a declarat pentru AFP că starea sa, "care este rezultatul torturii psihologice pe care Saakașvili a suferit-o în închisoare, ar putea duce la incapacitate dacă nu primește un tratament medical adecvat".

Saakașvili a "fost tratat în mod greșit cu medicamente antipsihotice de care nu avea nevoie și care ar putea să îi afecteze și mai mult sănătatea. Acest lucru poate echivala cu tortura farmaceutică", a adăugat ea.

Răzbunare politică

La sfârșitul lunii noiembrie, cu ocazia înfățișării sale în fața unui tribunal din capitala Tbilisi, fostul președinte a denunțat el însuși torturile psihologice suferite în detenție, privarea de somn sau amenințările.

"Toată lumea știe că nu ar trebui să fiu în închisoare, deoarece toate acuzațiile împotriva mea sunt fabricate și motivate politic", a spus el.

"Am fost torturat, tratat în mod inuman, bătut și umilit" în detenție, a declarat el.

El a slăbit aproximativ 20 de kilograme în timpul grevei foamei. Serviciul de inspecție de stat georgian a anunțat săptămâna trecută că a "deschis o anchetă privind acuzațiile de tratament inuman".

Potrivit postului independent Pirveli TV, deținuții au strigat amenințări și insulte la adresa lui Saakașvili, care a luptat împotriva crimei organizate în timpul președinției sale.

Saakașvili crede că acest lucru a fost "orchestrat de administrația închisorii" și a declarat că niciun gardian nu a venit la fața locului atunci când a cerut ajutor într-o zi, "când era singur și convins că niște criminali veneau să îl omoare".

Amnesty International a apreciat că tratamentul aplicat fostului președinte a fost "nu doar o justiție selectivă, ci aparent o răzbunare politică".

Criză politică prelungită în Georgia

Arestarea proeminentei figuri a opoziției a exacerbat criza politică care a urmat alegerilor parlamentare de anul trecut din Georgia, despre care opoziția a afirmat că au fost afectate de fraude, și a declanșat, de asemenea, cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimul deceniu.

Activiștii pentru drepturile omului acuză guvernul georgian că folosește procedurile penale pentru a pedepsi opozanții politici și presa critică.

Premierul Irakli Garibashvili a provocat recent o controversă când a declarat că guvernul nu a avut de ales decât să-l aresteze pe Saakașvili, deoarece acesta a refuzat să părăsească politica.