​Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a acceptat vineri să pună capăt unei greve a foamei de 50 de zile în închisoare, care a provocat tensiuni politice în fosta republică sovietică și a atras îngrijorarea Statelor Unite, transmite Reuters.

Fostul presedinte Saakasvili, in celula sa din spitalul inchisoriiFoto: Profimedia Images

Saakașvili a fost de acord să pună capăt protestului său după ce autoritățile s-au oferit să îl mute la un spital militar de la spitalul închisorii, unde un comisar independent pentru drepturile omului a declarat că a fost abuzat de către alți deținuți și că nu a primit un tratament medical adecvat.

Imaginile difuzate de Reuters TV au arătat un convoi, inclusiv două ambulanțe, plecând vineri seara din închisoarea în care Saakașvili, în vârstă de 53 de ani, a fost deținut în capitala Tbilisi, în drum spre spitalul militar din orașul Gori.

Într-o declarație citată de Sputnik Georgia, fostul președinte a declarat că își va relua alimentația după transfer, dar că nu va accepta niciodată "detenția sa ilegală".

Saakașvili a fost arestat la 1 octombrie, după ce s-a întors din exil pentru a mobiliza opoziția în ajunul alegerilor locale.

El riscă șase ani de închisoare după ce a fost condamnat în lipsă în 2018 pentru abuz în funcție în timpul președinției sale din 2004-2013, acuzații pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Comisarul georgian pentru drepturile omului a declarat miercuri că Saakașvili a trebuit să fie mutat la terapie intensivă pentru a evita riscul de insuficiență cardiacă, hemoragie internă și comă, după mai mult de o lună și jumătate de greva foamei.

Până vineri, el a insistat să fie transferat la un spital civil.

Saakașvili a preluat puterea prin intermediul unei "Revoluții a Trandafirilor" pașnice în 2003 și a realizat reforme pro-occidentale în timpul mandatului său, dar a condus Georgia într-un război dezastruos cu Rusia.

Cazul său a atras mii de susținători în stradă în ultimele săptămâni.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că Saakașvili nu va fi grațiat. Joi, Statele Unite au îndemnat Georgia să îl trateze "corect și cu demnitate" și au urmărit îndeaproape situația sa.