Ministrul de externe german Annalena Baerbock a anunţat miercuri că Germania a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat ordonat de Moscova, potrivit justiţiei, transmite AFP. Moscova a anunțat că va riposta.

Annalena BaerbockFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

''Ambasadorul (rus în Germania) a fost informat că doi membri ai personalului diplomatic al ambasadei Rusiei sunt declaraţi persona non grata'', a indicat şefa diplomaţiei germane.

Ea a adăugat că asasinatul, comis în plină zi la Berlin în august 2019, este o ''atingere gravă la suveranitatea statului'' german şi va afecta grav relaţiile ruso-germane, relatează Reuters.

Decizia a fost comunicată ambasadorului Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, în timpul unei întrevederi la MAE german desfăşurată miercuri, a precizat Baerbock, potrivit Agerpres.

Moscova va riposta împotriva deciziei Germaniei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

Într-o declarație pe Telegram, ea a descris acțiunea Germaniei drept „neprietenoasă” și a spus că Moscova va face o declarație suplimentară în curând.

Asasinatul a fost comis la 23 august 2019 în parcul Tiergarten din Berlin, victima fiind georgianul de origine cecenă Tornike Kavtaraşvili, în vârstă de 40 de ani. Acesta a fost ucis de trei gloanţe trase cu un pistol cu amortizor.

Procurorii afirmă că a fost vorba despre o retaliere pentru participarea Georgiei la al doilea război din Cecenia şi pentru ''ostilitatea faţă de statul rus.

Citește și:Rusia acuză Germania de „rusofobie” după condamnarea „politică” a asasinului ce a ucis un georgian în Berlin în urmă cu doi ani