Numărul de vânzări de locuințe către străini a crescut în luna noiembrie cu 48,4% în Turcia, ajungând la un nivel record în contextul în care prăbușirea lirei turcești a făcut locuințele din această țară semnificativ mai ieftine pentru clienții cu valută, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Piața imobiliară a fost în general dinamică în noiembrie, numărul total de vânzări crescând cu 59% față de aceeași perioadă a anului trecut, în total fiind vândute 178.814 de locuințe în Turcia.

Numărul de 7.363 de proprietăți vândute străinilor a reprezentat cel mai mare număr înregistrat vreodată, autoritățile de la Ankara începând să țină evidența acestor date din 2013.

Cel mai mare număr de cumpărători străini a fost reprezentat de departe de cetățenii iranieni, urmați de irakieni și ruși.

Politicile naționaliste ale președintelui Recep Erdogan

Lira turcească s-a prăbușit luni la un nou minim istoric față de dolar, valoarea sa înjumătățindu-se față de începutul acestui an. 40% din această depreciere a fost înregistrată începând cu luna septembrie.

Numărul de proprietăți vândute străinilor a fost ridicat de-a lungul lui 2021, crescând cu 39,4% în primele 11 luni ale anului, deși vânzările totale de locuințe au scăzut cu 9,2% în același interval de timp.

Străinii au cumpărat cele mai multe proprietăți în Istanbul, urmat de regiunea turistică Antalya și capitala Ankara.

Experții pun prăbușirea monedei naționale a Turciei pe seama politicilor monetare promovate de președintele Recep Erdogan care susține că acestea vor aduce „independența financiară” a Turciei.

Erdogan a demis în mod repetat guvernatori ai Băncii Centrale de la Ankara care nu au fost de acord cu politicile sale macroeconomice naționaliste, cea mai emblematică dintre acestea fiind reducerea ratei dobânzii de referință până la niveluri nesustenabile.

Citește și: