Turcii care încercau să cumpere iPhone-uri și alte produse electronice au primit miercuri mesaje de eroare online, inclusiv de pe site-ul local al Apple, după ce, cu o zi înainte, o scădere istorică de 15% a lirei a provocat un haos al prețurilor, transmite Reuters.

Frenezie a cumparaturilor in TurciaFoto: Freepik

Lira turcească a scăzut din nou miercuri spre un nou minim record. Această valută a pierdut 43% din valoarea sa în acest an și peste 22% numai de la începutul săptămânii trecute.

Căderea monedei turcești creează probleme mari în rândul vânzătorilor de produse, care se chinuie să țină pasul prin schimbări de prețuri în acest context de haos din piață, un preț nemodificat fiind echivalent cu o reducere mare față de produsele similare din alte țări.

Site-ul web al Apple din Turcia a oprit vânzările majorității produselor, afișând un mesaj "Nu este disponibil în prezent".

Prețurile locale ale telefoanelor și computerelor erau cu aproximativ 10% sub prețurile din SUA, ca urmare a deprecierii bruște a lirei.

Un reprezentant de vânzări de la un magazin Apple din Istanbul a declarat că oamenii se gândesc la electronice nu numai ca obiecte de folosit, ci și ca la o investiție.

"Situația este destul de suprarealistă cu economia și toate celelalte, dar oamenii văd în produse un păstrător de valoare și se înghesuie în magazine. Ei știu că vor putea să îl vândă un an mai târziu pentru mai mult decât au plătit", a declarat persoana respectivă, care a solicitat anonimatul.

Clienții se înghesuiau la mărcile de import de calitate superioară, în principal electronice și cosmetice, a declarat un oficial al unei companii turce de comerț electronic.

Prăbușirea lirei coincide cu vânzările de Black Friday și cu începutul reducerilor de anul nou, alimentând temerile că unele bunuri de consum nu vor fi disponibile sau se vor confrunta cu creșteri mari de preț.

Caner, un grafician din Istanbul care vrea să-și cumpere un scuter electric, a declarat: "Este cel mai prost moment pentru a cheltui bani, dar nu va exista un moment mai bun. Prețurile pot părea mari acum, dar sunt mai mici decât cum vor fi săptămâna viitoare".