Un amendament controversat pentru legea educației propus de guvernul conservator al Poloniei a fost înaintat parlamentului de la Varșova. Modificarea propusă, poreclită „lex Czarnek” după nepopularul ministru al educației Przemysław Czarnek, ar putea fi adoptată săptămâna aceasta, potrivit Euractiv.

Protest impotriva guvernului conservator PiS in PoloniaFoto: Artur Widak - NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Proiectul de lege este puternic criticat mai ales din cauza unei propuneri care ar consolida controlul guvernului asupra școlilor publice la un nivel fără precedent.

Deși ministerul condus de Czarnek a renunțat la ideea unor inspectori regionali numiți de guvern care să aibă mai multe voturi în consiliile responsabile de alegerea directorilor școlilor, modificarea legislativă ar oferi inspectorilor actuali puteri sporite în ceea ce privește suspendarea directorilor de școli.

În cazul adoptării amendamentului inspectorii vor putea de asemenea aproba sau respinge propunerile școlilor privind invitarea unor musafiri în instituțiile de învățământ.

Modificări motivate ideologic?

Măsura a fost criticată ca fiind motivată ideologic întrucât mulți se îndoiesc că oficialii ar fi de acord cu invitarea unor persoane ale căror opinii sunt contrare celor ale partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

Organizatorii campaniei Școala Liberă, oponenți ale reformelor propuse de Czarnek, au anunțat că plănuiesc un protest în capitala Varșovia pentru a pune presiune pe parlamentari să respingă proiectul.

Amendamentul a fost criticat de asemenea de Conferința Consiliului Europei care afirmă că el ar centraliza sistemul de educație, ar restrânge drepturile părinților și ale autorităților locale în ceea ce privește organizarea școlilor și restricționa accesul ONG-urilor în școli.

Au fost criticate de asemenea un nou curriculum școlar propus și propunerea de a introduce o nouă materie, Cunoștințe despre vremurile contemporane, despre care oponenții afirmă că promovează ideologia PiS.

Czarnek este unul dintre cei mai puțin populari miniștri din guvernul PiS, fiind cunoscut pentru opiniile sale ultra-conservatoare și afirmațiile controversate despre femei și persoanele LGBT despre care a spus că „nu sunt egale oamenilor normali”.

Citește și: