Polonia ar trebui să copieze legea ungară care interzice şcolilor să folosească materiale care promovează homosexualitatea, potrivit unor comentarii publicate luni de ministrul Educaţiei, Przemyslaw Czarnek, în condiţiile în care guvernul naţionalist atacă ceea ce numeşte ”ideologia LGBT”, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Przemyslaw CzarnekFoto: Hotnews

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a indignat alţi lideri ai Uniunii Europene cu legea care interzice folosirea în şcoli a materialelor referitoare la homosexualitate, prim-ministrul olandez Mark Rutte spunându-i lui Orban că ar trebui să respecte drepturile LGBT sau să părăsească Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat săptămânalului conservator Sieci, publicat luni, ministrul polonez al Educaţiei, Przemyslaw Czarnek, a lăudat legea ungară.

”Această lege prevede că lecţiile şcolare care se referă la probleme de sexualitate nu trebuie să promoveze reatribuirea de gen sau homosexualitatea”, a spus el.

"Ar trebui să copiem aceste reglementări pe solul polonez în întregime!", a afirmat Czarnek, ale cărui opinii cu privire la drepturile LGBT şi istoria evreilor polonezi i-au determinat pe unii să pună la îndoială numirea sa în funcţie în 2020.

Polonia vrea să dea o lege contra adopțiilor făcute de cupluri de același sex

Săptămâna trecută, Czarnek a fost criticat de opoziţie pentru comentarii despre o paradă a egalităţii LGBT de la Varşovia, când s-a întrebat dacă comportamentul participanţilor săi este normal.

”Aceşti oameni ies pe stradă, îi jignesc pe catolici într-un mod vulgar ... se comportă obscen şi se presupune că este în regulă?”, a spus ministrul.

Guvernul naţionalist polonez a propus, de asemenea, o lege care să împiedice persoanele care trăiesc în cupluri de acelaşi sex să adopte copii chiar şi ca părinţi singuri.

"Respectând drepturile persoanelor cu o altă orientare sexuală ... ar trebui să ne amintim întotdeauna de cea mai importantă valoare, care ar trebui să fie interesul superior al copilului în orice societate", a declarat luni ministerul polonez al Justiţiei, pentru Reuters.

Legea contra promovării homosexualității din Ungaria, criticată de la Bruxelles

Ungaria a calificat miercurea trecută drept o „rușine” comentariile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema legii ungare ce interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, în contextul în care Budapesta se confruntă cu un val de critici pe acest subiect.

Președinta Comisiei Europene a apreciat săptămâna trecută că legea votată în Ungaria pe 15 iunie este „o rușine”.

Bruxellesul va trimite o scrisoare Budapestei pentru a-și exprima „îngrijorările” pe plan juridic înaintea intrării în vigoare a acestei legi care „discriminează persoanele pe baza orientării lor sexuale”, a spus Ursula von der Leyen, cu o zi înaintea unui summit al liderilor UE la Bruxelles.

Președintele Emmanuel Macron a declarat vineri că trebuie să se ducă o „bătălie culturală” cu anumite țări din estul Uniunii Europene, precum Ungaria și Polonia, unde au fost votate legi anti-LGBT

Legea adoptată de Budapesta prevede că „pornografia și conținutul care reprezintă sexualitatea sau promovează deviația identității de gen, schimbarea de sex și homosexualitatea nu trebuie să fie accesibilă celor sub 18 ani”.

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat duminică în cadrul unui interviu televizat că „persoanele transgender mi se par dezgustătoare”, comentând legea din Ungaria care interzice materialele LGBT în şcoli.