Furtunile devastatoare declanșate de peste 30 de tornade în zona centrală și sudică a SUA ar fi făcut peste 80 de morți, potrivit ultimului bilanț al autorităților citate de CNN, zeci de clădiri fiind spulberate. 40 din peste 100 de muncitori blocați într-o fabrică de lumânări au fost salvați, însă ar fi un miracol dacă echipele de intervenție ar mai găsi pe cineva în viață. Președintele american Joe Biden ar urma să meragă în zonele afectate, după ce a vorbit despre ”o tragedie de neimaginat” și despre ”cea mai gravă serie de tornade din istoria țării”.

Tornade SUA (captura de ecran CNN)Foto: Captura

Doar în Kentucky numărul victimelor este estimat la peste 70 de morți, guvernatorul vorbind despre ”una dintre cele mai grele nopți din istorie”.

Președintele american Joe Biden vorbea și el sâmbătă seara despre ”o tragedie de neimaginat”, precizând că încă nu se cunoaște exact bilanțul victimelor și nici amploarea pagubelor materiale generate de una dintre cele mai grave serii de tornade din istoria SUA.

Printre altele, tornadele au dus la prăbușirea unui depozit Amazon din vestul statului Illinois, al unei fabrici de lumânări din Kentucky și al unui azil din Arkansas, ucigând zeci de persoane, în timp ce echipele de salvare caută în continuare supraviețuitori.

Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii depozitului Amazon.

Peste 30 de tornade au fost înregistrate începând de vineri seara în cel puțin șase state, printre care Missouri, Tennessee and Mississippi.

Presa americană relatează mărturii ale unor supraviețuitori care au stat blocați sub dărâmături.

Unul dintre cele mai afectate locuri a fost orașul Mayfield din Kentucky, unde angajații fabricii de lumânări au fost surprinși la muncă în momentul în care tornada a lovit zona.

În jur de 110 oameni erau în fabrică, iar autoritățile se tem că mulți au murit. 40 au fost salvați, a anunțat guvernatorul într-o conferință de presă, însă el a adăugat că ar fi un miracol dacă echipele de intervenție ar găsi alți supraviețuitori având în vedere că printre dărâmături, pe lângă munți de metal, sunt și substanțe chimice corozive și mașini.