Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a opus vineri oricărei intervenţii a Rusiei în relaţiile dintre Alianţă şi Ucraina, refuzând să excludă o posibilă aderare a Kievului, aşa cum cere Moscova, relatează AFP.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

„Relația NATO cu Ucraina poate fi determinată doar de cei treizeci de membri ai Alianței și Ucraina însăși și de nimeni altcineva”, a spus Stoltenberg după întâlnirea cu noul cancelar german Olaf Scholz.

„Nu putem accepta ca Moscova să încerce să restabilească un sistem în care marile puteri precum Rusia să aibă sferele lor de influență în care pot controla ce fac țările și ce nu (...) Nu vom face compromisuri cu privire la dreptul fiecărei națiuni din Europa să-și aleagă propriul destin”, a adăugat el.

Moscova a cerut vineri NATO să revoce angajamentul formulat în anul 2008 către Ucraina şi Georgia, conform căruia, într-o zi, aceste două ţări vor deveni membre ale Alianţei, şi, de asemenea, să promită Rusiei că nu va desfăşura în ţările din apropierea sa arme care pot ameninţa securitatea acesteia.

Citește și:

Promisiunile lui Biden pentru flancul estic al NATO / Alianța își menține poziția de sprijin pentru aderarea Ucrainei

Putin: Pentru Rusia, intrarea Ucrainei în NATO e inadmisibilă. Ar fi criminal să nu reacţionăm